Column | Robert in het rood! Een realistische droom (als z'n ploegmaten meewerken)

Onze redacteur droomt van een rode Robert in de Vuelta. En die droom kan zomaar eens uitkomen.. Na al die kilometers op kop zou het ook niet meer dan logisch zijn volgens hem.

Classica San Sebastian > San Sebastian 2022

Het is misschien een beetje jinxen, want het is natuurlijk allesbehalve een zekerheid dat Jumbo-Visma de openingsploegentijdrit van de Vuelta in Utrecht wint. Maar er zou zich weleens iets heel moois kunnen voltrekken onder de Dom - of eigenlijk moeten voltrekken.

Mat Edoardo Affini, Rohan Dennis en Primoz Roglic als tijdritkanonnen én een middagje straaljager oefenen op een militaire vliegbasis is de Nederlandse ploeg de grote favoriet voor de dagzege. En omdat het de eerste rit is, hoort daar ook de rode trui bij.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik daar zelf helemaal niet aan had gedacht, maar gisteren zag ik een tweetje langskomen waar mijn wielerhart direct sneller van ging kloppen. Want de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat de Vueltastart in Nederland nog niet echt leefde bij me.

Maar Robert Gesink in het rood... Dan word ik enthousiast!

En daarvoor hoeft Jumbo-Visma dus 'alleen maar' te winnen en hoeft Robert Gesink 'alleen maar' als eerste over de streep te komen. Vermoedelijk zullen z'n ploeggenoten en de ploegleiding wel even op de bescheiden Achterhoeker in moeten praten. Gesink lijkt me typisch iemand die alleen wil winnen als-ie ook echt de sterkste is - en dat gaat-ie vermoedelijk niet zijn met eerder genoemde tijdritkanonnen in de ploeg.

Maar toch is er wel een argument waarmee ze 'm kunnen overtuigen - met 'iedereen gunt het je zo, Robert', wat natuurlijk wel zo is, kom je er niet.

Een rationeel argument dus. En dat luidt: we zien Gesink de afgelopen jaren alleen maar op kop rijden van de Jumbo-Visma-trein (of is het een vliegtuig?) dus het zou niet meer dan logisch zijn als hij in Utrecht ook als eerste van de Jumbo-trein over de meet komt.

De dag erna pakken we groots uit om het te vieren. het Achterhoekse Grolsch zal eenmalig in rode kratjes worden verkocht, bij de Jumbo liggen Rode Robert-tompoucen in de schappen en subsponsor HEMA verkoopt roodworsten in plaats van rookworsten.

Oké, daar slaat m'n fantasie misschien wat op hol. Maar de Rode Robert zelf? Dat is een zeer realistische droom.

Columns
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2022