Vuelta | Tegen de klok! Alles wat je moet weten over etappe 10: Elche-Alicante

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Na de ploegentijdrit in Utrecht vindt er nog één race tegen de klok plaats, namelijk in de tiende etappe tussen Elche en Alicante. De 31,5 kilometer in het oosten van Spanje zijn overwegend vlak, waardoor het een rit zal worden voor de grote motoren. Type tijdrijder Filippo Ganna of Wout van Aert.

Die twee zullen alleen niet starten in de Vuelta a España. Wie wel start: Remco Evenepoel. De Belg wil hier zijn duivels ontbinden en klassementsrenners onder druk zetten. Hoewel Evenepoel als klimmer te boek staat, heeft hij in zijn loopbaan tot nog toe vooral in vlakkere tijdritten toegeslagen. Hoe komt dat?

Vooral vanwege zijn aerodynamica, vertelde zijn trainer Koen Pelgrim eens tegen Wieler Revue. “Het kost Remco geen moeite om zijn hoofd naar beneden te houden en zijn lichaam laag te houden, terwijl andere jongens zich in allerlei bochten moeten wringen om überhaupt die aerodynamische positie aan te nemen.”

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. De eerste renner start om 14.40 uur en de laatste zal om en nabij 17.30 uur binnenkomen.

Wielerhistorie

Op zijn geboortekaart mag dan Crevillent staan, maar de regio Alicante is onder meer de regio waar Santos González vandaan komt. González begon zijn loopbaan in 1995 en viel vooral op door zijn goede tijdrit. Zo werd hij in 1999 en 2001 nationaal kampioen tegen de klok.

In 2000 won hij de slottijdrit in de Vuelta a España. Dat jaar bewees González ook dat hij meer was dan alleen een tijdrijder, want enigszins uit het niets werd hij dat jaar vierde in het eindklassement. Net zoals velen in die tijd raakte ook González verstrikt in het dopingweb.

In 2005 werd hij voor de achttiende etappe uit de Vuelta gehaald en ontslagen door zijn ploeg Phonak vanwege een te hoge hematocrietwaarde. Hij reed nog voor twee kleinere ploegen, finishte in 2007 nog de Vuelta, maar hing dat jaar op 34-jarige leeftijd zijn fiets aan de wilgen.

Trivia

Na een welverdiende rustdag is de Vuelta-karavaan van het noorden van Spanje afgereisd naar het oosten van het land. Naar Elche om precies te zijn. Een in de tiende eeuw door Arabieren gestichte stad. De stad heeft een Caraïbische sfeer, omdat het is omgeven door palmbomen.

Er staan er meer dan 300.000. Omhakken mag niet, want de palmbomen van Elche werden in 2000 tot UNESCO-werelderfgoed bestempeld. Het palmbos van Elche is ook de grootste toeristische trekpleister van de stad. Overigens betekent een UNESCO-erkenning niet dat het bos niet bedreigd wordt, want sinds de 21ste eeuw hebben ze in Elche in toenemende mate last van de rode palmkever.