Mollema over schrappen Tourzeges Armstrong: 'Na bijna tien jaar later, dat vind ik meer symbolisch'

Lance Armstrong is nog steeds een van de renners die de meeste controverse oproepen. Tien jaar terug raakte hij zijn Tourzeges kwijt.

Tour de France 2005 - 21e etappe

Door het werk van de FBI en bekentenissen van voormalig-ploeggenoten kwam Lance Armstrong dusdanig onder druk te staan dat hij wel moest bekennen. Dat deed hij uiteindelijk begin 2013 op de bank bij vriendin Oprah Winfrey. Tegenwoordig staan er achter de jaren 1999 tot en met 2005 geen winnaar op de Tour de France-erelijst.

In gesprek met het Algemeen Dagblad gaat onder andere Bauke Mollema erop in of hij Armstrong nog als winnaar ziet van die Tours. Ondanks dat hij officieel niet meer in de boeken staat. "Het waren de jaren dat ik het wielrennen en de Tour het meest heb gevolgd en Armstrong won die Tours. Die zeges zijn hem misschien afgenomen, maar dat is wel mijn herinnering. Ik denk dat de meeste mensen hem nog zo herinneren en herinneringen laten zich niet zomaar aanpassen."

Kortom, Mollema kan zich voorstellen dat mensen Armstrong nog als winnaar zien. Ook omdat de rest van de klassementsmannen niet veel eerlijker waren. "Als iemand vrij snel uit de uitslag wordt gehaald, zoals bij Floyd Landis in de Tour van 2006, ligt dat nog vrij vers in het geheugen. Maar na bijna 10 jaar later zoals bij Armstrong, dat vind ik een ander verhaal. Dat zijn resultaten zoveel jaar later zijn geschrapt, vind ik meer symbolisch. Hij heeft er zelf jarenlang van geprofiteerd en voor veel mensen is hij nog altijd de winnaar."

Cobo

Zelf eindigde Mollema op het podium van de Vuelta a España 2011, terwijl hij dat jaar als vierde werd afgevlagd. Winnaar Juan José Cobo verloor zijn eindzege nadat duidelijk werd dat hij het niet op een eerlijke manier had gedaan. "Toen had ik al het gevoel dat ik met een half been op het podium stond, want ik had al twijfels bij Cobo. Maar écht op het podium heb ik nooit gestaan, dus heb ik er niet veel aan gehad."

Nieuws
  • Foto Marketa Navratilova/Cor Vos ©2005