De cijfers van Vine en Evenepoel: een van de beste klimprestaties van de laatste jaren

Jay Vine, Remco Evenepoel en Enric Mas domineerden de eerste bergrit in de Vuelta. Hoe goed waren zij daadwerkelijk op de Pico Jano?

La Vuelta ciclista a Espana 22-06

Vooraf werd gesteld dat de Pico Jano waarschijnlijk niet voor hele grote afscheidingen zou zorgen, maar mede door het slechte weer en vooral het hoge niveau van Jay Vine en Remco Evenepoel werd direct een grote schifting gemaakt onder de klassementsrenners. Maar hoe goed waren de wattages van de Australiër en Belg in perspectief?

De website Lanternerouge zocht het uit en vergeleek het met eerder geleverde prestaties dit seizoen. De zegetocht van Vine wordt meteen een van de beste klimprestaties van het lopende wielerjaar genoemd. Dat de renner van Alpecin-Deceuninck - die een contract kreeg door zijn prestaties op Zwift - uit de klauwen bleef van Evenepoel bleef, was extra knap omdat de Belg het na de koers een van zijn beste prestaties op de fiets ooit noemde.

De website geeft aan dat de berekeningen door allerlei verschillende omstandigheden een schatting zijn, maar Vine's overwinning is hoe dan ook een van de beste prestaties van de laatste jaren, schrijft men. Ze schatten dat hij 6.58 watt per kilogram leverde tijdens de halfuur durende beklimming. Evenepoel reed zo'n beetje op hetzelfde niveau als tijdens de Ronde van Noorwegen dit jaar, waar hij een halfuur lang 6,5 watt per kilogram reed.

Vingegaard

Met deze cijfers kun je thuiskomen, want zoals Laternerouge schrijft, behoor je met deze wattages tot de top van de top. Tot het niveau Pogacar en Vingegaard. Ter vergelijking: op de Hautacam dit jaar reed Vingegaard tijdens de Tour de France naar schatting 6,32 watt per kilogram. Wat het nog bijzonderder maakt, is dat de prestatie is geleverd in regenachtige omstandigheden. Normaliter botten de wattages dan enigszins af, zoals wel te zien was bij renners als Roglic, Hindley en Yates.

De website schat namelijk in dat Mas in het wiel van Evenepoel zo'n 6,2 watt per kilogram moest trappen. Dat was omdat de klim stukken kende waar je in het wiel in het voordeel was dan op kop. Dat zijn wattages die een goede Roglic, Hindley en Yates in het verleden ook hebben weggetrapt. Dat haalt de prestatie van de twee besten absoluut niet onderuit. De vorm is hoe dan ook top en je kunt stellen dat Evenepoel en Vine zeer goed tegen regenachtige omstandigheden kunnen.

Vuelta a España
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022