Johan Bruyneel: 'Sommige mensen en ploegen maken nog steeds gebruik van mijn expertise en kennis'

Johan Bruyneel heeft weliswaar een schorsing voor het leven gekregen van de UCI, maar dat betekent niet dat hij helemaal niet meer actief is.

Tour de France 2009 13e etappe

In gesprek met Bahamontes gaat hij in op onder meer zijn eigen carrière, maar uiteraard blijven ook zijn jaren als ploegleider niet onbesproken. Als jarenlange ploegleider van Lance Armstrong kreeg de Belg in 2018 een levenslange schorsing opgelegd. "Officieel heb ik, behalve met onze podcast The Move, niks meer met het wielrennen te maken."

Dat is officieel, want Bruyneel geeft aan dat hij heus nog een vinger in de pap heeft in de wielrennerij. "Het is niet omdat ik door de UCI levenslang geschorst ben, dat ik achter de schermen niet nog behoorlijk actief ben. Sommige mensen en ploegen maken nog steeds gebruik van mijn expertise en kennis en daar ben ik héél blij om. Vooral omdat ik voel dat mijn advies nog geapprecieerd wordt."

Spijt heeft Bruyneel niet van het gebruik van doping of het faciliteren ervan, maar wel vertelt hij dat het gedrag van de US Postal en Discovery Channel-ploeg niet is goed te praten. "Op een bepaald moment waren we zo agressief tegenover de pers, het publiek, sommige collega's... We waanden ons onaantastbaar, en dat is niet goed te praten. Anderzijds: wat moesten we doen? We wisten dat we, net als alle andere ploegen, fout bezig waren, maar dat konden we niet zeggen."

Er zat simpelweg niets anders op dan liegen. "Maar alleen wij moesten ons telkens verantwoorden en verdedigen tegen legers persmensen die ons aanvielen en bekritiseerden, terwijl de concurrentie net hetzelfde deed."

Achtergrond
  • Foto Wessel van Keuk/Mike Romo/Cor Vos ©2009