Kaden Groves verslaat Danny van Poppel in elfde etappe Vuelta

Kaden Groves heeft voor het eerst in zijn loopbaan een rit gewonnen in een grote ronde. De Australië werd perfect gebracht door zijn ploeg.

Volta Ciclista a Catalunya 2022 stage -2

De dag begon met meerdere opgaves vanwege coronabesmettingen. Zo moesten Simon Yates (5de) en Pavel Sivakov (9de) de strijd staken. Onderweg was er nog een grote naam die gedwongen werd om een punt achter de Vuelta te zetten. Wereldkampioen Julian Alaphilippe kwam dusdanig hard ten val en daar liep hij een schouderblessure bij op.

Verder was het een dag om niet te lang over na te praten. Drie renners van Spaanse ProTeams vormden de vlucht van de dag. Eén van hen was Nederlander Jetse Bol. De Noord-Hollander liet het ook het langst vol, maar werd desondanks ruim van tevoren teruggehaald. Dat het in een sprint zou eindigen was dan ook de hele dag al duidelijk. Zeker omdat meerdere ploegen bereid waren om aan te sturen op een massasprint.

Van Poppel

Desondanks werd pas laat de snelheid de hoogte ingejaagd door de sprintersploegen, omdat lange tijd de ploegen met klassementsrenners voor aan het peloton zaten. Op drie kilometer van het einde had vooral Team BikeExchange-Jayco zijn sprinttrein op het goede spoor staan, maar ook de Australische ploeg leek te vroeg te komen.

Topfavoriet Tim Merlier zat sowieso nooit in een goede positie en moest van veel te ver komen. Al met al was het Groves die uiteindelijk naar de dagzege spurtte en daarmee het werk van Team BikeExchange-Jayco toch kon afmaken. Op de tweede plaats eindigde Van Poppel, die veel snelheid had, maar nooit zijn sprint volledig heeft kunnen rijden.

Vuelta a España
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022