Interview | Koen Bouwman: 'In het begin lagen de ploeg en ik qua karakter een beetje uit elkaar'

Koen Bouwman verraste vriend en vijand met zijn goede prestaties in de Giro d'Italia. Nu rest de vraag: hoeveel kansen gaat hij krijgen?

Giro dÕItalia 2022 stage 21 ITT

Koen Bouwman behoort inmiddels tot het meubilair van Team Jumbo-Visma, maar hij geeft toe dat de samenwerking in het begin zoeken was. "Zeker in mijn eerste jaren was ik geen standaard wielrenner. Ik was nog een kind en deed nog zoveel andere dingen die ik leuk vond. Mijn focus was niet altijd honderd procent bij het wielrennen. Nog steeds niet, hoor. Ik ben niet iemand die 365 dagen per jaar alles opzij schuift voor de sport. Al ben ik daarin wel veranderd."

Dat weten ze bij de ploeg nu beter. "De ploeg heeft me beter leren kennen. Ze weten nu: als Koen een week thuis is en rust heeft, dan moeten we hem met rust laten. Dan gaat hij vissen of met vrienden barbecueën. Daarin hebben we een goede balans gevonden. In het begin was die er minder. Dat lag niet aan de ploeg of aan mij, maar we lagen qua karakter een beetje uit elkaar. De samenwerking verloopt nu op een gezondere manier."

Na zijn twee ritzeges en de bergtrui in de Giro heeft hij zich afgevraagd: wat betekent dit voor mijn rol in de ploeg? Met kopmannen als Jonas Vingegaard, Wout van Aert en Primož Roglič zullen de kansen schaars zijn. “Ik heb nog geen gesprek gehad over mijn toekomst, maar ik zou wel graag eens praten over mijn eigen kansen in de ploeg. Dat zal van de winter wel een keer gebeuren. Het klopt dat mijn gevoel is veranderd door de afgelopen Giro."

Contractverlenging

"Als je de kans krijgt en die pakt, smaakt dat naar meer. Ikzelf heb de ambitie, maar het zal ook de keuze zijn van de ploeg. We hebben zoveel goede renners en een vrije rol krijgen zal lastig worden. Ik heb natuurlijk ook geen oogkleppen op. Die twee etappezeges nemen ook niet weg dat ik het bijzonder blijf vinden om voor zulke goede renners te knechten."

Vorig jaar verlengde Bouwman zijn contract tot en met 2024. Die lange verbintenis laat zien hoe graag Team Jumbo-Visma de geboren Achterhoeker binnenboord houdt. Al pakt het voor Bouwman zijn portemonnee wellicht iets minder goed uit. "Ja, ik heb al vaak gehoord dat ik mijn contract te vroeg verlengd heb, haha. Aan de andere kant: als ik mijn sleutelbeen breek in de Giro, ben ik blij dat ik zo lang vastlig bij een van de grootste ploegen ter wereld."

"Maar ja, er had misschien iets meer ingezeten qua wedstrijdprogramma bijvoorbeeld. Al is dat makkelijk praten achteraf. Daarnaast ben ik gewoon hartstikke tevreden, want dat ik zo goed presteer komt ook door Team Jumbo-Visma. Ik ga niet op een presenteerblaadje krijgen dat ik bij een andere ploeg in een vrije rol nog steeds zo zal presteren."

Update: Inmiddels heeft sportief directeur Merijn Zeeman in een interview met WielerFlits bekendgemaakt dat Koen Bouwman door zijn goede Giro d'Italia een andere rol krijgt bij Team Jumbo-Visma. De komende jaren zal hij vaker voor eigen kans mogen rijden.

Lees het hele interview met Koen Bouwman in de nieuwste Wieler Revue, die sinds deze week in de winkels ligt. Naast het interview met Bouwman vind je interview met Julian Alaphilippe, Matt White, Thor Hushovd en gingen we dieper in op de toekomst van het Nederlandse wielrennen. 

Achtergrond
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022