Pedersen wint, Roglic valt aan en komt ten val, Evenepoel heeft pech in slotfase

Mads Pedersen heeft in een tumultueuze slotfase zijn tweede ritoverwinning geboekt. Primoz Roglic pakte tijd, maar kwam in de sprint hard ten val.

La Vuelta ciclista a Espana 22-15

Het venijn van de zestiende etappe zat in de staart met een paar stukken die listig omhooggingen. Gedurende de etappe gebeurde er praktisch niets en slecht twee Spaanse renners kozen ervoor de vlucht van de dag in te gaan: Luis Ángel Maté en Ander Okamika. Zij kregen nooit meer dan vier minuten van de sprintersploegen Cofidis (Bryan Coquard) en Trek-Segafredo (Mads Pedersen).

Op zo'n vijftien kilometer van de meet begon de wedstrijd dan ook opnieuw. Op het kleine klimmetje op ruim tien kilometer van de meet viel Ibai Azurmendi, maar de Spanjaard kon het de sprinters nooit moeilijk maken. Het grote wachten was op de laatste anderhalve kilometer die nog flink omhoogging. Het was dan ook maar de vraag of een pure sprinter als Merlier het zou redden op dit parkoers.

In een rotvaart ging het peloton richting de slotkilometer en godzijdank ging dat allemaal goed. Op de slothelling ging Roglic meteen aan. Hij sloeg een groot gat samen met Wright, Van Poppel, Pedersen en Ackermann. Precies op dat moment reed Evenepoel lek en daarmee leek Roglic een flinke slag te slaan, maar in de slotsprint kwam de kopman van Jumbo-Visma hard ten val. De sprint werd overigens gewonnen door Pedersen.

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022