Vuelta | Remco Evenepoel komt niet in problemen in weinig enerverende laatste bergrit, Carapaz wint andermaal

Remco Evenepoel is in de laatste heuveletappe niet meer in de problemen gekomen. De ritzege ging naar Richard Carapaz.

La Vuelta ciclista a Espana 22-20

In de beginfase was het nochtans alle hens aan dek. Het leek een zeer enerverende koers te gaan worden, maar dat viel allemaal wel mee. Nadat een enorme groep wegreed met onder anderen Richard Carapaz, Robert Gesink, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Sergio Higuita, Hugh Carthy en Louis Meintjes. De aanwezigheid van die laatste zorgde ervoor dat BORA-hansgrohe ging controleren en daarmee de helpende hand toestak aan Quick-Step Alpha Vinyl.

Lange tijd gebeurde er helemaal niets en viel de laatste bergetappe van de Vuelta zonder meer tegen. Op de voorlaatste beklimming begon het los te komen toen Movistar hun troepen voorop de groep met favorieten zette. Verona ontwikkelde een hoog tempo en Mas probeerde het nog wel een keer, maar Evenepoel was niet te kraken. Overigens waren ook Arensman, Ayuso en O'Connor knap mee.

Ondertussen waren Carapaz, Higuita en Meintjes de besten in de kopgroep, maar op de laatste klim van de Vuelta ontwikkelde UAE Team Emirates een hoog tempo. Alleen was die klim een buitenblad-helling en simpelweg niet zwaar genoeg om grote verschillen te slaan onder de beste klimmers. Enkel de zwaar gehavende nummer vijf Carlos Rodríguez had het zeer moeilijk in deze etappe.

Door een aanval van López werd de strijd om de dagzege wel weer spannend, omdat Higuita en Carapaz - de twee sterkste renners uit de kopgroep - veel van hun voorsprong verloren en ze leken dan ook bijgehaald te worden, maar net onder de top plaatste Carapaz een verschroeiende demarrage. Ondanks een knappe aanval van Arensman werd hij niet meer bijgehaald en Carapaz kwam deze Vuelta dan ook voor de derde keer als eerste over de meet. Even later finishte een soevereine Evenepoel.

Nieuws
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2022