De herfst maakt zijn intrede, tijd om een bekende wielerdiscussie van stal te halen

De eerste blaadjes liggen weer op de weg, de temperatuur zakt langzaam, er is weer meer neerslag op komst en de kruidnoten liggen alweer in de winkels. Het najaar is op komst, dus tijd om de beenstukken van stal te halen. En met deze beenstukken de discussie: sokken over of onder?!?

Alleen de net begonnen wielrenner en de prof zijn vrijgesteld van soigneerstress. De rest van ons maakt zich regelmatig druk over onze verschijning op de fiets. Niet raar met al die (ongeschreven) regeltjes, en de moraalridders die in de startblokken staan om je hier snoeihard op afrekenen. Voor deze column duik ik zelf even in de wereld van deze regels, en zal ik mijzelf het harnas van een moraalridder aanmeten.

Nu de wielrenner zich gaat moeten wapenen tegen de barre maanden, zijn de beenstukken en lange broeken weer tevoorschijn gehaald. Hoewel ze er minder gesoigneerd uit zien dan strak geschoren benen, beschermen ze je wel tegen de elementen. Deze bescherming is geen overbodige luxe, maar met welke regels moet er rekening gehouden worden? De beenstukken brengen ons regelrecht bij een van de meest besproken soigneerregels, moeten sokken over of onder de beenstukken/fietsbroek? Dat dit een punt zou worden waarop de fietswereld in tweeën gedeeld zou worden was tot enkele jaren geleden ondenkbaar. In 2017 schreef een columnist van CyclingWeekly met verbazing over de begonnen discussie, maar inmiddels is het 2021 en is het debat al lang losgebarsten en hebben zich twee kampen gevormd.

Uiterlijk

Iedereen die in de winter fietst maak de keuze: sokken over of onder. Maar, hoe ‘heurt’ het eigenlijk? In mijn rol van moraalridder moet ik hier kort over zijn: sokken horen onder de beenstukken of de lange broek gedragen te worden. Dit is vanuit mijn harnas heel duidelijk. Als ik mijn vizier even omhoog klap, en een kijkje neem bij de verdedigers van ‘sokken over’, blijken er echter ook redenen te zijn om je sokken zo te dragen. Zo zien ze het dragen van je sokken over je beenstukken als een manier om je zorgvuldig uitgekozen fietssokken te showen. Dit showen is niet zou met de vrolijke kleurtjes wat licht brengen in de donkere dagen. Dit is een standpunt wat het fietssokkenbedrijf Sockeloen verdedigt. Maar wil je deze vrolijkheid wel uitdragen? Doen je felle sokken geen onrecht aan de hardheid die je duidelijk hebt om dit weer te trotseren? Daarnaast doe je je sokken in ieder geval ‘ongekend onrecht’ aan, die zitten écht niet te wachten op het opspattende water en de rotzooi die van de weg afkomt. De kleur en de rek van je sokken gaan in dit weer verloren.

Comfort 

Daarnaast is het voor je eigen comfort in mijn ogen geen aanrader om je sokken over je broek te dragen. Veel beenstukken en broeken hebben tegenwoordig, in tegenstelling tot sokken, waterafstotende eigenschappen. Het zou toch zonde zijn je sokken te gebruiken om extra water je schoenen in te helpen. En wie vindt die silicone stukken en/of ritsen van beenstukken nou fijn op zijn huid?

Een conclusie?

Dan zijn er ook nog mensen die stellen dat de sokken de kuiten beter accentueren. Dit is iets wat in mijn ogen, en met mijn kuiten, heel lastig is met beenstukken aan. Het zijn voor de meeste van ons eerder je enkels die je er dik uit laat zien, niet je kuiten. Zoals jullie merken ben ik na mijn research nog steeds voorstander van de sokken onder de broek. Ik hoop dat ik iedereen die nog twijfelde heb kunnen laten zien waarom dit het beste. Hoe dan ook mijn belangrijkste tip is: stop met twijfelen! Kies een kant en blijf met man en macht je gekozen standpunt verdedigen!

Geen categorie
  • Hoe 'heurt' het eigenlijk? Foto: Bram Braat