Morgen barste het ook in Nederland los: het veldritseizoen

Het wegseizoen is nog volop bezig, met nog grote koersen als het WK op de agenda. Toch begint morgen (17 september) het veldrijseizoen met de Kleebergcross in Limburg! Terwijl grote toppers nog op de weg rijden, zullen morgen de eerste UCI-punten verdeeld worden in Nederland.

Dutch National Championships cyclocross juniors 22

De Limburgse Kleebergcross wordt verreden in Mechelen. Hier is voor de jeugd elk jaar ook een klimcriterium te verrijden. De organisatie van dit klimcriterium organiseert nu ook de opening van het crossseizoen. De Kleebergcross is dit jaar voor het eerst een UCI-cross.

Wie zal er met de winst vandoor gaan in de eerste veldrit van het seizoen? De te kloppen ploeg lijkt Baloise Trek Lions te zijn. Met Pim Ronhaar en de David Haverdings hebben zij twee toptalenten aan de start staan die tot de favorieten gerekend moeten worden. Voor de 18-jarige Haverdings zal het de eerste cross worden bij de grote mannen.

Bij de vrouwen is de favorietenrol voor Inge van der Heijden en Hélène Clauzel. De 18-jarige Leonie Bentveld maakt haar debuut bij de elite/beloften-cross. Wat de nummer twee van het WK bij de junioren van vorig jaar zal presteren is lastig te voorspellen.

De organisatie van de Kleebergcross heeft er voor gekozen het prijzengeld eerlijk te verdelen tussen de mannen- en vrouwencategorie. Hopelijk zien we deze eerlijke verdeling vaker terugkomen door het veldritseizoen heen.

Voor de liefhebber van cross is er goed en slecht nieuws. Dit zowel goede als slechte nieuws is dat de cross niet op tv te volgen is. Nu is de vraag: wat is het goed deel hier dan van? Nou, de cross kan wel live bekeken worden en de toegang is gratis! De echte liefhebber moet er misschien wat reistijd voor over hebben, maar kan dan wel weer van de cross genieten.

Cyclocross
  • Haverdings wint het NK bij de junioren Foto: Cor Vos