Thomas Dekker over Van der Poel: 'Ik denk dat er een bepaalde onzekerheid inzit, dit jaar is hij voor het eerst fysiek écht niet goed geweest'

Thomas Dekker gelooft dat Mathieu van der Poel in orde gaat zijn, maar betwijfelt of de aanloop via kermiskoersen wel de juiste is geweest.

World Championships Mixed Relay  2022

De analist kijkt in de podcast Live Slow, Ride Fast vooruit naar het WK van komende zondag. Het parkoers zal volgens de ex-prof lastig zijn te controleren en hij denkt dat Van der Poel blij wordt van de route, maar betwijfelt de voorbereiding die de Nederlander gehad heeft. "Ze hadden geen keuze, maar ideaal gezien was het met 270 kilometer, vierduizend hoogtemeters en de slechte Tour die hij heeft gereden lekker geweest als hij nog vijf of zes dagen had kunnen koersen."

In interviews vertelt Van der Poel zelf dat hij zich de laatste weken goed voelt. "Toch denk ik dat er een bepaalde onzekerheid inzit", vertelt Dekker. "Dit jaar is hij voor het eerst in zijn leven fysiek écht niet goed geweest. Dat is eigenlijk al begonnen in de Giro. Dat was een vertekenend beeld. We waren allemaal tevreden en vonden het mooi dat hij aanviel en met een wheelie de berg opging. Maar eigenlijk werd hij er daar soms al afgereden door renners die dat eerder nooit deden."

Wout van Aert

Vervolgens trekt hij de vergelijking met Van der Poels eeuwige concurrent: Wout van Aert. "We hebben het over een voorbereiding van bijtrainen en kermiskoersen en met het talent van Mathieu gaat hij altijd koersen winnen, maar het is niet de ideale route. Door de wetenschappelijke benadering van Jumbo-Visma gaat de palmares van Wout van Aert groter zijn dan bij een willekeurige Belgische ploeg die minder goed is."

Dekker plaatst wel een kanttekening. "Je zou niet weten hoe het andersom zou zijn, want misschien dat Mathieu totaal niet gedijt in de omgeving van Jumbo-Visma. Maar Van Aert gaat negen weken voor de Dauphiné op pad. Dan rijdt hij met Vingegaard, Roglic en Kuss. Uiteindelijk ga je zelf ook beter ervan worden als je met betere renners samen rijdt."

Nieuws
  • Photo: Simon Wilkinson/SWPix/Cor Vos © 2022