Verrassende wielerfan Willeke Alberti: 'Wat Annemiek van Vleuten presteert is bijna buitenaards, ik bewonder haar waanzinnig'

Willeke Alberti blijkt groot wielerfan te zijn, en ze heeft er nog kijk op ook, zo aan haar woorden te zien (bovendien had ze ooit verkering met iemand uit de wielerwereld..)

Criterium van Surhuisterveen 2011

Van sommige mensen verwacht je totaal niet dat ze wielerliefhebber zijn. Willeke Alberti is er daar wat ons betreft eentje van. Maar in onze vrouwenspecial die vanaf heden in de winkel ligt (of hier online is te bestellen) laat Louis Boevee haar in zijn rubriek 'Achter de koers' aan het woord over de edele wielersport.

Annemiek buitenaards, Tom een wijze man

En wat blijkt: Alberti heeft er kijk op. Ze ziet raakvlakken tussen haar eigen vak en wielrennen. "Ook op mijn 77ste blijf ik het wielrennen volgen, vooral de grote rondes, de klassiekers en het WK op de weg. Ik herken me in het ‘geestelijk afzien’ van de heren- en vrouwen coureurs. Ik heb dat zelf dikwijls meegemaakt gedurende mijn lange loopbaan. Want er komt in mijn vak, zoals je begrijpt, veel meer bij kijken dan een liedje zingen."

Ze heeft zo haar favoriete renners en renster.n "Wat Annemiek van Vleuten presteert, is bijna buitenaards. Ik bewonder haar waanzinnig. En voor Marianne Vos heb ik eveneens veel respect. Wat de mannen betreft, vind ik het jammer dat Tom Dumoulin ermee is opgehouden. Lijkt me een wijze man."

Vader Willy ploegleider

De interesse voor wielrennen kreeg ze met de paplepel ingegoten door haar bekende vader Willy. "Mijn interesse voor het wielrennen heb ik van mijn vader. Als hij naar wedstrijden op de baan van het Olympisch stadion ging, nam hij vaak zijn fototoestel mee. Halverwege de jaren zestig is hij eens ploegleider in de Ronde van Nederland geweest. Dat was vooral een publiciteitsstunt."

Verkering

Alberti was ook geen onbekende voor de vermaarde ploegleider Peter Post. "Met Peter heb ik geen verkering gehad, wel met zijn broer Fons. Zijn ouders hadden een slagerij in Amsterdam Oud-West. Een warme familie waar tijdens de Tour de France de radio keihard aan stond. Mooie tijden, mooie herinneringen."

Pelotonpraat
  • Carla Vos/Cor Vos ©2011