1) Alejandro Valverde
Stopt-ie echt? Ja, hij stopt echt (als het in 2023 tovh anders blijkt te zijn, passen we het weer aan..). Op z’n 42ste is het genoeg geweest voor Alejandro Valverde na een carrière van 20 jaar. Daarin won hij L-B-L vier keer en de Waalse Pijl vijf keer.
Hij won etappes in alle grote rondes (1x Giro, 4x Tour, 12x Vuelta) en ook eenmaal, in 2009, het eindklassement van zijn geliefde Ronde van Spanje. In 2018 won hij in Innsbruck het WK. We kunnen helaas ook zijn dopingschorsing niet onbenoemd laten; Valverde was, samen met zijn hond Piti.., een van de hoofdrolspelers in de zaak Fuentes.
2) Niki Terpstra
De goedlachse 38-jarige Noord-Hollander blijft strandracen en gravelen, maar wegprof is hij niet meer in 2023. Na z’n ernstige ongeluk in 2020 haalde hij nooit meer z’n oude niveau. Dat oude niveau was zeer hoog, want Terpstra begon bij QuickStep als een soort luxeknecht, maar groeide uit tot een winnaar.
Dat leverde hem zeges op in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Daarnaast won hij ook de E3 Prijs en twee keer Dwars Door Vlaanderen en Le Samyn.
3) Philippe Gilbert
Alle monumenten vehalve Milaan-Sanremo staan op z’n erelijst. Het WK, de Amstel vier keer (vandaar ‘zijn’ Cauberg..), etappes in de drie grote rondes (maar liefst 7 in de Vuelta). Een aanzienlijk deel van die koersen won Gilbert in zijn wonderjaar 2011, met zeges in de Brabantse Pijl, de Amstel, de Waalse Pijl, L-B-L, een Touretappe, San Sebastian, Quebec en het Belgisch kampioenschap.
4) Juraj Sagan
De één jaar oudere broer (33) en steun en toeverlaat van Peter Sagan houdt het voor gezien. Juraj reed z'n hele carrière in dezelfde ploeg als broertje Peter. De iets oudere Sagan was geen veelwinnaar, maar werd toch maar mooi vier keer Slowaaks kampioen op de weg.
5) Sebastian Langeveld
Vlak voor Parijs-Tours maakte Sebastian Langeveld bekend te stoppen. De 37-jarige renner wordt in 2023 ploegleider bij zijn huidige ploeg EF Education-EasyPost.
Langeveld brak bij het grote publiek door toen hij 2006 tweede werd bij het NK ten faveure van toekomstig ploeggenoot Michael Boogerd (‘Breuk zegt dat het goed is’). Later bleek Langeveld een zeer verdienstelijk Flandrien, met een heroïsche zege in Omloop Het Nieuwsblad en vele ereplaatsen in Vlaanderen en Roubaix.
6) Asbjørn Kragh Andersen
Net als Juraj ook een 'broer van'. Van Søren Kragh Andersen in dit geval. Asbjørn is nog maar 30 maar geeft er toch al de brui aan. Hij reed de afgelopen vier seizoenen voor Team DSM (en diens naamvoorgangers). In 2016 won hij een rit in de Tour des Fjords. Ook het eindklassement in de Tour du Loir et Cher E Provost was een prooi voor 'm (2018).
7) Tanel Kangert
De Estse knecht van Astana hangt z'n fiets aan de haak. In 2016 won hij een etappe en het algemeen klassement van de UAE Tour. Kangert is 35 jaar.
8) Iljo Keisse
Superknecht en baantopper Iljo Keisse was jarenlang een drijvende kracht binnen de ploegen van Lefevere. In de laatste jaren nam hij Remco Evenepoel nog onder z’n hoede. De jonge Belg schatte dat afgelopen week in Chimay-Binche-Chimay mooi op waarde door de laatste kilometers samen te rijden met Keisse.
9) Richie Porte
Vaak verguisd omdat je hem maar eens opnam in het Tourpooltje en hij toch weer tegen de grond ging of een mindere dag kende. Maar stiekem was Porte natuurlijk een kei van een coureur. Altijd sterk aan het begin van het seizoen op zijn Wiliunga Hill in de Tour Down Under (hij won er 8 etappes).
Porte won geen grote ronde, maar werd wel eindwinnaar van.. de Ronde van Zwitserland, de Dauphiné, de Ronde van Catalonië, de Ronde van Romandië en Parijs-Nice.
10) Anthony Roux
De 35-jarige Fransman reed z'n hele loopbaan voor FDJ en won in dienst van de ploeg van Marc Madiot onder andere een rit in de Ronde van Spanje. Dat deed hij al in 2009.
11) Jonathan Hivert
De echte wielerkenner zal de 37-jarige Hivert waarschijnlijk nog kennen van het jaar 2009, waarin hij voor Skil-Shimano reed. De laatste jaren was hij actief voor de Franse teams Total DirectEnergies en meest recentelijk voor B&B Hotels. Z'n grootste wapenfeit is ritwinst in Parijs-Nice (2018).
12) Mikel Nieve
De 38-jarige Bask reed z'n laatste seizoen bij het kleine Caja Rural, maar reed in het verleden onder meer voor Team Sky en Mitchelton-Scott. Hij won drie etappes en de bergtrui in de Giro, een Vuelta-etappe en reed ook behoorlijke klassementen, met een achtste plek in de Vuelta van 2015 als beste resultaat.
13) Alex Dowsett
De sympathieke 34-jarige Brit won in 2020 nog op fraaie wijze een Giro-etappe, nadat hij dat in 2013 ook al had gedaan. Hij reed de laatste jaren voor Israel-Premiers Tech (en diens voorgangers). Daarvoor was hij vijf seizoenen actief voor Movistar.
14) Vincenzo Nibali
De Haai van Messina is in Nederland misschien niet zo geliefd omdat hij hier wordt gezien als een gehaaide (pun intended) renner, die bijvoorbeeld Tom Dumoulin weleens een poets bakte. Maar de tweevoudig eindwinnaar van de Giro en enkelvoudig eindwinnaar van de Tour en Vuelta is ontegenzeggelijk een groot coureur.
Naast die eindzeges in de grote rondes pakte hij ook nog twee keer de winst in de Ronde van Lombardije en won hij een keer Milaan-Sanremo. De respectievelijke zes en zeven etappes in Tour en Giro zou je bijna vergeten…
15) Matthias Brändle
De Oostenrijker Matthias Brändle kennen we het beste van zijn werelduurrecord van 2014 dat hij toen van Jens Voigt afpakte op de wielerbaan van Aigle. De renner van Israel-Premier Tech houdt het op 32-jarige leeftijd voor gezien. Hij reed ook nog voor onder andere Trek-Segafredo en IAM Cycling.
16) Giovanni Visconti
De 39-jarige Italiaan won in zijn lange loopbaan twee Giro-ritten en het bergklassement van de ronde van zijn land. In 2017 won hij ook de semiklassieker Giro dell'Emilia. Hij reed onder meer voor Movistar, Bahrain en wat kleinere Italiaanse ploegen.
17) Tom Dumoulin
Hij is al gestopt, maar toch nemen we Tom Dumoulin hier nog even op - zie het als een eerbetoon. De Limburger kende een paar vervelende laatste seizoenen, maar laten we vooral onthouden dat Dumoulin de man is die Nederland weer een groterondewinnaar gaf in 2017. In dat jaar werd hij ook wereldkampioen tijdrijden.
In 2018 won hij geen grote ronde, maar werd hij wel tweede in zowel de Giro als de Tour. Ook de zilveren medaille op de Spelen van Tokio was een zeer mooi en emotioneel sportmoment na z’n comeback.
- Photo Anton Vos/Cor Vos © 2018