EK cross | Ook pech kan dominante Fem van Empel niet van Europese titel afhouden

Fem van Empel heeft haar zegereeks dit seizoen verder uitgebreid met de Europese titel cyclocross. Ondanks pech halfweg koers.

European Championships Cyclocross 22 men U 23

Het was topfavoriete Fem van Empel die een prima start kende en in de eerste ronde de rest al onder druk zette. Al zaten Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema en Kata Blanka Vas nog dicht bij het toptalent, dat dit seizoen de vrouwencross domineert. Van Empel zat op de zware stukken in Namen met een stuk meer overschot dan de anderen.

Toch werd de koers op z'n kop gezet toen Van Empel in ronde drie net na de wisselpost problemen met haar fiets had. Ze rende terug naar de post en verloor zodoende zeker een halve minuut, waardoor Alvarado, Betsema en Vas op kop kwamen te zitten. Paniekeren deed Van Empel echter niet en nog geen ronde later kon ze de drie vooraan al zowat weer aanraken.

Net op het moment dat Van Empel leek terug te keren, kende Alvarado een uitstekende technische passage waardoor ze een gaatje sloeg. In de vierde ronde kwamen de vier besten echter toch weer samen, maar Betsema en Vas bleken al snel niet goed genoeg om Van Empel en Alvarado te volgen. Die eerste was bergop duidelijk het beste, terwijl die tweede op de technische passages er bovenuit stak.

Van Empel zette haar landgenote desondanks flink onder druk op de zware stukken en in de voorlaatste ronde begon Alvarado dan ook foutjes te maken op de stukken waar ze juist zo goed was in het begin. Na twee slippertjes had de toekomstig renster van Team Jumbo-Visma ineens een groot gat. Met een ogenschijnlijk gemak reed Van Empel vervolgens naar de Europese titel. Alvarado en Vas completeerden het podium.

Cyclocross
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022