Fabio Jakobsen: 'Als je naar het voorjaar kijkt zijn Merlier, Kooij en Milan de favorieten voor de sprints'

Fabio Jakobsen hoopt in de Giro d'Italia zijn trilogie aan ritzeges in grote rondes te completeren, maar de beginmaanden van het seizoen verliepen niet zoals gehoopt.

Jakobsen
  • Afbeelding van Fabio Jakobsen Fabio Jakobsen

In koersen als de Ronde van Oman, UAE Tour en Brugge-De Panne kwam Jakobsen amper in winnende positie, terwijl hij in Nokere Koerse met groot verschil werd verslagen door Tim Merlier, die hij in de Giro d'Italia ook weer zal treffen. Net als Caleb Ewan, Jonathan Milan en Olav Kooij.

In de Ronde van Turkije won Jakobsen voor het eerst in het shirt van Team dsm-firmenich-Post NL, maar had hij in een aantal etappes ook niet de benen om zelfs maar over zijn lead-out Tobias Lund Andresen te komen. Andresen won zelfs overigens drie ritten in Turkije.

In gesprek met In het Wiel vertelt Jakobsen over zijn seizoen. "Ik was blij dat de nul van het scorebord was, maar ik merkte dat ik nog een stap moest zetten. Het was een lastige koers voor mij, want Turkije is een prachtig land, maar het gaat constant op en af. Iedereen weet dat dat voor mij niet ideaal is. Een jongen als Tobias, die tien kilogram lichter is dan ik, overleeft dat makkelijker. Ik was zelf een paar keer gewoon niet goed genoeg om er nog een sprintje uit te persen."

Geen favoriet

Toch was hij blij met het gevoel na de Ronde van Turkije. Hij werd niet slechter en met een beetje rust moet Jakobsen klaar zijn voor de Giro d'Italia. "Ik denk dat we een keer of vijf gaan sprinten. Er ligt een keer een klimmetje van twee kilometer aan vijf procent in de finale. Daar ga je Jonathan Milan niet lossen, en mij ook niet. Dat is niet de bedoeling. Ik kan wel een beetje bergop, zeg maar."

Hoe hij ervoor staat ten opzichte van Merlier, Kooij en Milan vindt Jakobsen moeilijk te zeggen. "Ik zat in de UAE Tour in de middenmoot. Ik hoop dat ik dat stapje gemaakt heb. Ik viste net achter het net doordat ik minder was, maar wel wetende dat mijn grote doelen de Giro en Tour zijn."

"Met een aantal weken training en de Ronde van Turkije denk ik dat ik een stap voorwaarts heb gezet, maar ik zou mezelf niet de favoriet noemen. Dat zijn Kooij, Merlier en Milan als je kijkt naar het voorjaar. Als je puur kijkt naar overwinningen zijn die mannen voorloper."

Nieuws
  • Cor Vos