Demi Vollering komt terug op wisselvallig seizoen: 'Durfde niet verliezen'

Voor Demi Vollering was het een seizoen met vallen en opstaan. Ze kende een minder voorjaar en miste het WK, maar wist in de Tour wel de bollentrui te veroveren en werd bovendien tweede in het eindklassement.

Tour de France women (2.WWT) - stage 8

In een gesprek met Rouleur komt ze nu terug op het voorbije seizoen en blikt ze vooruit naar volgend jaar.

"In het voorjaar miste ik echt die ene grote overwinning", vertelt ze. "Omdat van der Breggen er sinds dit seizoen niet meer bij is, waren alle ogen op mij gericht. Ik wilde zo graag winnen dat ik bang was om te verliezen."

Op het wereldkampioenschap in Wollongong was ze één van de topfavorieten. Door een positieve Covid test heeft ze dat WK helaas in haar hotelkamer moeten volgen. "Ik heb echt zitten huilen toen ik de koers zag openbarsten op de beklimmingen, ik had zeker in die kopgroep gezeten. Mensen stuurden me zelfs berichtjes om te vertellen dat de wedstrijd er helemaal anders had uitgezien met mij aan de start".

De Tour de France Femmes werd dan wel weer een succes. Vollering werd tweede in het eindklassement en nam bovendien de bollentrui mee naar huis. "Dat is een van de prestaties uit mijn carrière waar ik het meest trots op ben".

Annemiek Van Vleuten won die Tour met een voorsprong van bijna 4 minuten. Toch heeft Vollering nergens spijt van. "Ik deed alles wat ik kon en probeerde me vooral te focussen op mijn eigen prestatie zonder te kijken naar Annemiek."

De Tour van volgend jaar gaat langs de iconische Tourmalet en kent een tijdrit op de slotdag. "Dat speelt enkel nog meer in het voordeel van Annemiek. Zij is beter in het hooggebergte en is olympisch kampioen tijdrijden".

Toch denkt Vollering dat Van Vleuten te verslaan is. "De verschillen tussen ons zijn echt niet zo groot, ze is gewoon heel goed in de bergen. Daar ga proberen extra op te trainen zodat ik haar in de toekomst wel kan volgen".

Het seizoen is natuurlijk meer dan enkel de Tour. Naast de Tour heeft Vollering haar zinnen gezet op het WK in Glasgow, de Giro en één grote voorjaarsklassieker. Met de komst van Lorena Wiebes, wil ze ook graag haar steentje bijdragen aan de lead out van de Nederlandse topsprintster.

Achtergrond
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022