Movistar-baas Unzué over Operación Puerto: ‘Valverde bleef ook na zijn schorsing winnen’

Movistar-baas Eusebio Unzué aan het woord over de carrière van Alejandro Valverde. Daarbij blikt hij ook nog eens terug op zijn schorsing vanwege bloeddoping.

La Vuelta ciclista a Espana 22-21

Alejandro Valverde is dan toch met pensioen gegaan. Zijn rijkelijk gevuld palmares met onder meer een wereldtitel, een Vuelta-eindzege en vier keer Luik-Bastenaken-Luik maken van hem één van de beste wielrenners aller tijden. Zijn bijnaam luidt dan ook El Imbatido of de onverslagene.

Toch is El Imbatido geen onbesproken renner. Hoe veel respect en bewondering hij ook krijgt, zijn loopbaan als renner zal altijd een beetje overschaduwd blijven door die ene periode uit zijn carrière. En dan hebben we het over zijn aandeel in de beruchte “Operación Puerto” oftewel het schandaal rond dopingarts Eufemanio Fuentes.

Hoewel hij tot op vandaag de beschuldigingen blijft ontkennen, lijkt het vrij waarschijnlijk dat Valverde één van de vele renner is die gebruikt maakte van de ‘diensten’ van dokter Fuentes. Zo stond op één van de in beslag genomen bloedzakjes de codenamen Valv. en Piti (naam van de hond van Valverde) te lezen.

Het verdict was een schorsing van maar liefst twee jaar. In 2012 maakte Bala zijn wederoptreden in het peloton.

Movistar baas Eusebio Unzué daarentegen gelooft volop in de onschuld van Valverde. Beide heren kennen elkaar al heel lang. Unzué was 17 jaar lang ploegleider van Valverde en gaf hem na zijn schorsing een nieuwe kans bij Movistar.

"Voor zijn schorsing maakte Valverde deel uit van de absolute wereldtop. Na zijn schorsing, toen de dopingregels veel strenger werden, reed hij op exact hetzelfde niveau rond en won hij meteen een rit in de Tour Down Under", vertelt Unzué aan Cycling News.

"Na zijn schorsing bleef hij nog steeds dezelfde renner. Dat toont aan dat Valverde helemaal niets nodig had om een toprenner te zijn. Het enige verschil is dat hij voor zijn schorsing nog haar had."

Achtergrond
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2022