HomeZelf in het zadelEen fietstocht draagt bij aan fysieke en mentale gezondheid

Een fietstocht draagt bij aan fysieke en mentale gezondheid

Fietsen is niet alleen heel erg leuk, het is ook heel erg goed voor je. Zowel voor het lichaam als de geest. Hoe? Dat lees je hieronder!

Regelmatig bewegen is gezond. Dat geldt niet alleen voor je fysieke, maar ook voor je mentale gezondheid. Of je nou naar de sportschool gaat of dagelijks een wandeling maakt, we hebben allemaal beweging nodig. Stap jij liever op de fiets? Ook dat is een vorm van beweging die goed voor je is. Je bent fysiek in beweging én het is een goede manier om je hoofd leeg te maken. Wat doet een fietstocht eigenlijk nog meer met je?

Fietsen is goed voor je lichaam

Fietsen is een laagdrempelige manier van bewegen. Bijna iedereen heeft wel een fiets, waardoor je op elk moment van de dag een fietstocht kan maken. En dat is goed voor je, want fietsen heeft veel lichamelijke en geestelijke voordelen. Door regelmatig een fietstocht te maken, verklein je de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Tijdens het fietsen verhoogt je hartslag, gaat je bloed sneller stromen en verbrand je calorieën.

Fietsen is dus niet alleen goed voor je conditie en je spieropbouw, maar ook een ideale manier om af te vallen. Regelmatig een fietstocht maken draagt dus absoluut bij aan een gezond lichaam. Een bijkomend voordeel van een gezond lichaam is dat je waarschijnlijk niet veel kwaaltjes hebt die zorg behoeven. Ga jij voor het nieuwe jaar je zorgverzekering vergelijken? Met een gezond lijf heb je waarschijnlijk weinig zorg nodig en kun je jouw premie laag houden.

Uitwaaien op de fiets

Veel mensen zeggen dat ze op de fiets tot rust komen. De wind door het haar en om het hoofd helpt gedachten te ordenen. Zo is een eind fietsen niet alleen een fysieke activiteit, maar ook een ontspannende bezigheid. Tijdens het fietsen worden er stofjes aangemaakt die je een geluksgevoel geven, namelijk endorfine en serotonine.

Fietsen staat dan ook bekend als een manier om stress en depressieve gevoelens te verminderen. Dit komt ook doordat je meer tijd buiten doorbrengt. Zonlicht draagt bij aan de vermindering van het stresshormoon cortisol. Meer tijd buiten doorbrengen is ook goed voor je natuurlijke slaapritme. Mensen die regelmatig buiten fietsen, slapen beter. En een goede nachtrust draagt ook zeker bij aan je mentale gezondheid.

De juiste fietshouding

Een fietstocht draagt dus zeker bij aan de fysieke en mentale gezondheid. Natuurlijk moet je wel goed uitgerust op pad gaan. Zorg dat je fiets goed is afgesteld, voordat je aan de tocht begint. Dit helpt om rugpijn, schouderpijn en knieproblemen te voorkomen. Het is gelukkig niet moeilijk om de hoogte van je stuur of zadel te veranderen.

Daarnaast is een goede fietshouding ook enorm belangrijk. Zorg dat je iets voorover buigt en verdeel je gewicht over het stuur en het zadel. Ook als je niet op de fiets zit, kun je je houding verbeteren. Je vindt hier 8 fitnessoefeningen die je prestaties in het wielrennen flink kunnen verbeteren. Toch last gekregen van je lijf door een verkeerde zithouding?

Een fysiotherapeut kan je helpen hier vanaf te komen. Vaak heeft een fysiotherapeut ook goede tips voor jouw fietshouding. Goed om te weten: fysiotherapie is gedeeltelijk opgenomen in de basisverzekering.

Verwacht je meer behandelingen nodig te hebben dan je basisverzekering aanbiedt? Houd hier dan rekening mee tijdens het vergelijken van je zorgverzekering. Voor extra behandelingen heb je namelijk een aanvullende verzekering nodig.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met een commerciële partner

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Column | Rik Vanwalleghem: ‘Ongekende wielerknaldrang die Tom Dumoulin te veel werd’

Al meer dan veertig jaar lang volg ik de wielersport. Een seizoen zoals dit...

Tiesj Benoot: ‘Cervélo veruit de beste fiets waarop ik ooit reed’

In augustus kwam Tiesj Benoot op trainingskamp in het Italiaanse Livigno zwaar ten val...

Remco Evenepoel en vrouw juichen voor Marokko… In Spanje!

Remco Evenepoel is gezien zijn verleden als speler bij Anderlecht en PSV natuurlijk een...

Meer zoals dit

Column | Ik ga elke week wel een keer bijna dood op de fiets

Onze redacteur zou al duizend doden hebben gestorven op de racefiets als hij niet defensief reed. Lees over zijn ervaringen met automobilisten. Herkenbaar?

5 Redenen waarom je een smartphonehouder zou moeten gebruiken op je fiets

Reservebandjes mee, een banaan, maar ook de fietscomputer behoort vaak wel tot de standaarduitrusting...

6 Best wel rare dingen die wij wielrenners normaal gedrag vinden

Rare jongens zijn wij eigenlijk als je alles hieronder in ogenschouw neemt...