HomeZelf in het zadelEen fietstocht draagt bij aan fysieke en mentale gezondheid

Een fietstocht draagt bij aan fysieke en mentale gezondheid

Fietsen is niet alleen heel erg leuk, het is ook heel erg goed voor je. Zowel voor het lichaam als de geest. Hoe? Dat lees je hieronder!

Regelmatig bewegen is gezond. Dat geldt niet alleen voor je fysieke, maar ook voor je mentale gezondheid. Of je nou naar de sportschool gaat of dagelijks een wandeling maakt, we hebben allemaal beweging nodig. Stap jij liever op de fiets? Ook dat is een vorm van beweging die goed voor je is. Je bent fysiek in beweging én het is een goede manier om je hoofd leeg te maken. Wat doet een fietstocht eigenlijk nog meer met je?

Fietsen is goed voor je lichaam

Fietsen is een laagdrempelige manier van bewegen. Bijna iedereen heeft wel een fiets, waardoor je op elk moment van de dag een fietstocht kan maken. En dat is goed voor je, want fietsen heeft veel lichamelijke en geestelijke voordelen. Door regelmatig een fietstocht te maken, verklein je de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Tijdens het fietsen verhoogt je hartslag, gaat je bloed sneller stromen en verbrand je calorieën.

Fietsen is dus niet alleen goed voor je conditie en je spieropbouw, maar ook een ideale manier om af te vallen. Regelmatig een fietstocht maken draagt dus absoluut bij aan een gezond lichaam. Een bijkomend voordeel van een gezond lichaam is dat je waarschijnlijk niet veel kwaaltjes hebt die zorg behoeven. Ga jij voor het nieuwe jaar je zorgverzekering vergelijken? Met een gezond lijf heb je waarschijnlijk weinig zorg nodig en kun je jouw premie laag houden.

Uitwaaien op de fiets

Veel mensen zeggen dat ze op de fiets tot rust komen. De wind door het haar en om het hoofd helpt gedachten te ordenen. Zo is een eind fietsen niet alleen een fysieke activiteit, maar ook een ontspannende bezigheid. Tijdens het fietsen worden er stofjes aangemaakt die je een geluksgevoel geven, namelijk endorfine en serotonine.

Fietsen staat dan ook bekend als een manier om stress en depressieve gevoelens te verminderen. Dit komt ook doordat je meer tijd buiten doorbrengt. Zonlicht draagt bij aan de vermindering van het stresshormoon cortisol. Meer tijd buiten doorbrengen is ook goed voor je natuurlijke slaapritme. Mensen die regelmatig buiten fietsen, slapen beter. En een goede nachtrust draagt ook zeker bij aan je mentale gezondheid.

De juiste fietshouding

Een fietstocht draagt dus zeker bij aan de fysieke en mentale gezondheid. Natuurlijk moet je wel goed uitgerust op pad gaan. Zorg dat je fiets goed is afgesteld, voordat je aan de tocht begint. Dit helpt om rugpijn, schouderpijn en knieproblemen te voorkomen. Het is gelukkig niet moeilijk om de hoogte van je stuur of zadel te veranderen.

Daarnaast is een goede fietshouding ook enorm belangrijk. Zorg dat je iets voorover buigt en verdeel je gewicht over het stuur en het zadel. Ook als je niet op de fiets zit, kun je je houding verbeteren. Je vindt hier 8 fitnessoefeningen die je prestaties in het wielrennen flink kunnen verbeteren. Toch last gekregen van je lijf door een verkeerde zithouding?

Een fysiotherapeut kan je helpen hier vanaf te komen. Vaak heeft een fysiotherapeut ook goede tips voor jouw fietshouding. Goed om te weten: fysiotherapie is gedeeltelijk opgenomen in de basisverzekering.

Verwacht je meer behandelingen nodig te hebben dan je basisverzekering aanbiedt? Houd hier dan rekening mee tijdens het vergelijken van je zorgverzekering. Voor extra behandelingen heb je namelijk een aanvullende verzekering nodig.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met een commerciële partner

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Fietsmerk Scott photoshopt de Paus prachtig op een mountainbike in volle afdaling

Wielrennen is van huis uit een katholieke sport. De Paus zegent bijvoorbeeld nog ieder...

Wielrennen op tv: de Dauphiné en koersen in de lage landen deze week!

Het wielercircus dender weer in volle vaart door. Deze week staan er een aantal...

🎥 Zo ziet kou lijden eruit! Mannen van Tour de Tietema trillend als een rietje tijdens The Ride

Bas Tietema zelf rijdt inmiddels in de profploeg van Tour de Tietema, maar zijn...

In het zicht van de haven gestrande Rune Herregodts: ‘Reed Vingegaard achter me? Oh, f*ck!’

We wilden hem met z'n allen wel naar de overwinning schreeuwen voor de tv....

Meer zoals dit

Bucketlistklim | Cime de la Bonette: de hoogste verharde doorgaande weg van de Alpen

De Cime de la Bonette is de hoogste geasfalteerde vrij toegankelijke weg van de Alpen, maar om die status te krijgen hebben de Fransen (de klim ligt in de Franse Alpen) een truc special uitgehaald. Niet alleen om de hoogte moet je de klim eens gedaan hebben, het is ook een pracht van een beklimming. Lang, maar gelukkig niet al te steil.

Nu het (eindelijk) warmer wordt: 8 tips om jezelf te wapenen tegen de hitte

Deze tips zullen helpen om beter om te gaan met de warme. Uiteraard gaat...

7 Tips waarmee het fietsen in de bergen nét even wat minder zwaar wordt

In de bergen fietsen is fantastisch, maar kan natuurlijk ook loodzwaar zijn. Onderstaande 7 tips maken het misschien net even wat minder zwaar. Doe er je voordeel mee!