Froome doet zijn verhaal over langdurige covidsymptomen en waarschuwt collega's: 'Heel erg geleden'

Froome liep tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk een Covid-besmetting op en dat virus is bij hem flink tekeer gegaan.

La Vuelta ciclista a Espana 22-17

Chris Froome haalde tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk ongetwijfeld zijn beste niveau sinds de zware crash in de Dauphiné enkele jaren terug. Echter dwong een covid-besmetting hem in de laatste week helaas tot opgave. Het herstel verliep heel moeizaam en in de Vuelta liep het voor geen meter, zo vertelt hij in zijn laatste YouTube-video.

"Ik heb heel erg geleden onder mijn Covid-besmetting. Ik voelde mij niet goed op het einde van het seizoen en had nood aan een pauze. Ik had heel weinig energie tijdens de Vuelta, ik voelde mij zo leeg", vertelt hij.

Froome bleek last te hebben van langetermijn covid klachten. Ook zijn VO2max bleek een pak lager te liggen. Waar hij in 2015 een fenomale VO2max waarde van 88,2 haalde, bleek die na testen nog 'maar' 75 te zijn. "Mijn VO2max werd ongetwijfeld aangetast door Covid."

Verder is Froome er van overtuigd dat Covid een grote impact op het hart kan hebben, zeker voor profrenners. "Ik heb met enkele renners uit het peloton gesproken en er zijn er nog wel wat die last hebben van long covid klachten. Dat gaat dan over vermoeidheid, weinig energie en vreemde hartslagwaarden."

Ondertussen is Froome van zijn covid klachten verlost. "Ik ben super blij dat ik terug normaal kan trainen, mijn lichaam voelt zo veel beter en ik heb terug energie."

Tot slot hint hij nog naar een mogelijke deelname aan de Tour Down Under die over een goede maand al plaatsvindt in Australië.

Achtergrond
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2022