Bekijk de razendinteressante docu 'De Benen van Büchli': van baanwielrenner naar wegwielrenner

Matthijs Büchli transformeerde van baanbonk naar lichte wegwielrenner. Camera's volgden hem tijdens dat proces.

Veenendaal - Veenendaal Classic men 2022

Zijn grote droom is om een Touretappe te winnen, maar dat is nog ver weg. Toch zette Matthijs Büchli afgelopen seizoen zijn eerste stappen als wegrenner na zijn glansrijke baancarrière. Een proces waarin het in eerste instantie vooral draait om spieren kwijtraken.

Büchli ging van formaat Jerommeke naar zo'n 80 kilo (nog steeds veel voor een wegwielrenner; hier check je het verschil), maar er komt natuurlijk veel meer kijken bij de transformatie naar wegrenner. Ziggo Sport volgde dat proces op de voet en maakte er een fraaie drie kwartier durende documentaire over die je hier bekijkt op YouTube.

Je ziet hem afscheid nemen van de baan en bij zijn wegploeg BEAT Cycling Team (was ook zijn baanploeg trouwens) kennismaken met de weg. De weg naar het worden van een topsprinter. In zijn eerste seizoen verzamelde de 30-jarige renner logischerwijs vooral DNF's achter zijn naam.

Maar er zit wel progressie in zijn prestatiecurve. In het najaar reed hij in de Omloop van Valkenswaard (oké, geen topkoers) naar een twintigste plek. Hij werd daar tweede in de sprint van het peloton.

Pelotonpraat
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2022