Wuyts bekritiseert crosskalender: 'Alleen interessant voor het ophalen van euro's'

Na Sven Nys uit nu ook Michel Wuyts zijn kritiek op de crosskalender en de veelheid aan wereldbekermanches.

World Cup Cyclocross Race 2022 - Val di Sole men ELITE

"Die kalender ziet er zo schabouwelijk uit als die in een voetbaljaar met Wereldbeker in Qatar", begint Michel zijn Column in Het Laatste Nieuws. "Een hotsen en klotsen in een onoverzichtelijke poel."

Michel Wuyts is allerminst tevreden met hoe de crosskalender en tegenwoordig uitziet. Klassementen schieten volgens de wielerjournalist aan hun doel voorbij. "Ze bekronen de heersers niet. Aan het eind zijn ze alleen interessant voor het ophalen van euro’s. Door mannen en vrouwen van de hogere subtop."

Wuyts ziet drie oorzaken. Allereerst zijn de klassementen voor de hoogvliegers, zowel bij de mannen als vrouwen, bijzaak. "Ze crossen waar hun programma dat toelaat en startgelden hen toelachen. Ook in de wereldbeker." De toppers zijn volgens hem zo veelzijdig dat een volledige crosswinter niet aan hen besteed is. Ook op de weg (en zelfs op de mountainbike) willen ze presteren.

Oorzaak twee ligt volgens Wuys in de fysieke beperkingen van een atleet. "Je wekelijks twee keer en in de kerstperiode dagelijks uitpersen is je reinste afbraakmodel. Alleen voltijdse crossers op jaren wagen zich daaraan", legt hij uit. Ook de ultieme bekroning, het bekomen van de wereldtitel, doet renners knippen in hun crossprogramma. "Wat baat veelvuldig gewin als onverlaten je keer op keer afrekenen op een gemiste titel. Precies daarom plannen vooruitziende trainers zuidelijke stages begin december en midden januari."

Tot slot ziet Wuyts ook de kalender als boosdoener. " Die ziet er zo schabouwelijk uit als die in een voetbaljaar met Wereldbeker in Qatar. Een hotsen en klotsen in een onoverzichtelijke poel." Vroeger stonden daar 24 crossen op. Acht voor elk regelmatigheidscriterium. "In 2021 injecteerde Flanders Classics namens de wielerunie 16 WB-manches. Met bovenop het behoud van de ook door hen verworven Superprestige. Oeps, op naar 32 zogeheten topcrossen."

"Nys heeft gelijk: acht Wereldbekercrossen volstaan. Drie bij ons, vijf in het buitenland. Met telkens wedstrijden voor juniores en beloften", aldus Michel Wuyts

Pelotonpraat
  • Photo: Massimo Fulgenzi/SCA/Cor Vos © 2022