Tom Dumoulin over Giro 2017: 'Het verbond tegen mij voelde als onrecht, heb daar echt een nacht wakker van gelegen'

Tom Dumoulin geniet van zijn vrijheid nu hij is gestopt als profrenner. Hij heeft het nog geen moment gemist en is vooral trots.

Tom Dumoulin (Former Dutch Cyclist)

Trots op wat hij eruit heeft gehaald, op de naam die hij heeft opgebouwd in de wielersport. In gesprek met De Telegraaf vertelt hij over zijn hoogtepunten als wielrenner. Al gaat het uiteraard ook even over het heden. Ondanks de scheiding van zijn vrouw gaat het prima, vertelt hij. "Ik ben verder mijn leven aan het oppakken en doe dingen die ik vooral leuk vind. Ik zit goed in mijn vel."

Voor het grote publiek staat de Giro d'Italia-eindzege van 2017 uiteraard centraal. Na een goede tijdrit en de zege op Oropa staat de Limburger er halfweg florissant voor. Hij is de man die aangevallen moet worden. En dat doen Nibali en Quintana naar hartenlust. "Ik merkte dat er verbonden waren gesloten. Nibali en Quintana moesten flink wat tijd op me goedmaken en hadden een plan om mij kapot te rijden, en vooral besloten om niet tegen elkaar te gaan."

Dumoulin vond het moeilijk om ermee om te gaan. "Ik voelde me destijds onrecht aangedaan en heb daar echt een nacht wakker van gelegen. Vooral omdat er ook woorden waren gevallen. Nibali en ik hadden even ruzie en de pers smulde ervan. De hele dag ging het alleen maar daar over, en dat is eigenlijk afleiding die je niet wil hebben, want je bent al verrot in zo'n derde week. Toen dacht ik wel even: Tom, wat ben je toch een sukkel."

Later heeft Dumoulin het er nog weleens over gehad met Nibali. "We hebben er later over gesproken en om gelachen en sindsdien gaan we goed met elkaar om. En toen kwam het poepincident, haha. Ja, daar kijk ik met een glimlach op terug, want dat heeft het verhaal van die Giro alleen maar mooier gemaakt."

"Die dag dacht ik echt dat ik de Giro zou gaan verliezen, maar ik wist toch nog het roze te houden. Die verloor ik wel na een slechte dag in rit negentien, maar toen was ik er wel van overtuigd dat ik in de afsluitende tijdrit een goede kans had om de Giro te winnen."

Nieuws
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2022