Overzicht: de selecties van Jumbo-Visma voor de grote rondes en het klassieke voorjaar

Tijdens een teampresentatie in Amsterdam maakte Jumbo-Visma haar grote plannen voor komend seizoen bekend.

Tirreno-Adriatico stage-4

Jonas Vingegaard zal in 2023 opnieuw aan de start staan van de Ronde van Frankrijk. Hij neemt superknecht Wout van Aert mee die hem opnieuw aan de eindzege moet helpen. Daarnaast mikt Van Aert op ritwinst. Ook Parijs-Roubaix winnaar Dylan van Baerle maakt zijn opwachting in de Tour. De Nederlander maakte de overstap van INEOS Grenadiers naar Jumbo-Visma en zal samen met Wout van Aert kopman zijn tijdens de voorjaarsklassiekers.

Primoz Roglic is er verrassend genoeg niet bij. De Sloveen laat komend seizoen La Grande Boucle links liggen en gaat vol voor eindwinst in de Giro d'Italia. Hij neemt het op tegen onder andere Remco Evenepoel en Geraint Thomas in de strijd om de Maglia Rosa.

Roglic neemt Wilco Kelderman mee als meesterknecht. Ook landgenoot Jan Tratnik en bergkoning tijdens de vorige editie, Koen Bouwman, zullen de Sloveen vergezellen in zijn jacht op het roze. Roglic eindigde in 2019 nog derde in de Itliaanse wielerronde. Merijn Zeeman legt uit dat het parkoers hem uitstekend ligt. "Dit is het perfecte jaar om er voor te gaan."

De piepjonge sprinter Olav Kooij rijdt in 2023 nog geen grote ronde. Hij waagt zich daarentegen wel aan de Koers naar de zon, ofwel Parijs-Nice. Ook in Gent-Wevelgem mag hij voor eigen rekening rijden. Tiesj Bennoot hoopt de selectie van de Tour te halen, maar weet vooralsnog niet welke grote ronde hij zal betwisten.

Voorjaarklassiekers

Jonas Vingegaard laat in 2023 de Ardennenklassiekers links liggen. De Deen wist vooralsnog niet toe te slaan in het eendagswerk, terwijl de klimklassiekers hem eigenlijk wel zouden moeten liggen.

Wout van Aert en Dylan van Baerle stellen het klassieke voorjaar als hoofddoel, in het bijzonder de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Van Aert kon voorlopig nog niet triomferen in Vlaanderens Mooiste en de Hel van het Noorden. De komst van Dylan van Baerle zou hem een extra pion moeten geven in de finale, hoewel eerder al aangegeven werd dat Van Baerle ook geldt als kopman.

Achtergrond
  • Photo: Roberto Bettini/SCA/Cor Vos © 2022