Ook dat nog: Toon Aerts moet prijzengeld terug inleveren als UCI schorsing bevestigt

Toon Aerts beleeft ongetwijfeld de meest ongelukkige dagen van zijn wielerloopbaan. Als gevolg van zijn schorsing dreigt hij nu ook een flinke som prijzengeld mis te lopen.

Wereldbeker cyclocros in Rucphen 2021 men

In een emotionele persconferentie hield Toon Aerts zijn onschuld vol. Hij benadrukte dat de aangetroffen hoeveelheid Letrozole metabolite minimaal is en de UCI erkent dat het verboden middel onvrijwillig in zijn lichaam is terecht gekomen. Toch stelt de UCI een schorsing van twee jaar voor.

Wanneer die sanctie effectief bevestigd wordt brengt dit bovendien een pijnlijk financieel gevolg met zich mee. Toon Aerts won vorig seizoen namelijk de eindzege in de X2O Badkamertrofee, wat hem een mooi bedrag van 30.000 opleverde. De laatste twee manches, Lille en Brussel, vonden echter plaats na zijn positieve dopingtest waardoor die resultaten zullen omgezet worden in een DNF.

"Van zodra de UCI de straf officieel bevestigt, zullen we die resultaten moeten omzetten in een DNF, wat gelijkstaat aan een tijdstraf van vijf minuten", bevestigde Erwin Vervecken aan Het Nieuwsblad.

In dat geval eindigt Aerts pas derde in het eindklassement, goed voor 10.000 prijzengeld, en mag hij dus 20.000 euro prijzengeld terug inleveren. De eindzege en de daarbij horende 30.000 euro zouden dan naar Eli Iserbyt gaan. Michael Vanthourenhout heeft met zijn tweede plaats recht op 15.000 euro.

Cyclocross
  • Photo Tim van Wichelen/Cor Vos © 2021