Spaanse renner test positief op EPO en Tramadol

Je houdt het haast niet voor mogelijk, maar ook anno 2023 wordt EPO nog steeds gebruik in het wielerpeloton.

Paris - Roubaix  2010

Het Spaanse wielerjaar begint 2023 in mineur. De 23-jarige Iñigo González zou in juli positief getest hebben op het gebruik van EPO en Tramadol. Een week voordien pakte hij de Spaanse nationale titel bij de amateurs.

De Spanjaard riskeert een schorsing van vier jaar voor zijn EPO gebruik. Tramadol staat vooralsnog niet op de lijst van verboden producten, maar is wel verboden door de UCI. Een eerste overtreding heeft een disqualificatie tot gevolg.

De renner bekende het dopinggebruik aan zijn team CC Padronés-Cortizo en had nog geen contract voor komend seizoen getekend. Het team heeft ondertussen ook al gereageerd en bevestigt de positieve test.

"De renner neemt de volledige individuele verantwoordelijkheid en pleit de club vrij van wat er is gebeurd", luidt het. "We willen nog eens benadrukken dat we het gebruik van verboden middelen of praktijken verwerpen. We staan ​​volledig achter de Spaanse antidopingwetgeving en zullen alle informatie verstrekken die nodig wordt geacht aan de bevoegde autoriteiten."

Vermits González komend seizoen niet meer in dienst rijdt van het team, kunnen ze verder geen maatregelen treffen. "De enige actie die we nu kunnen ondernemen, is elk onaanvaardbaar gedrag veroordelen."

Nieuws
  • foto Herman van der Wulp/Cor Vos ©2010