Toon Aerts hyperambitieus over terugkeer in 2024: 'Zal het helemaal anders aanpakken'

Een breed glimlachende en fris uitziende Toon Aerts legt uit hoe hij als totaal andere renner en persoon zal terugkeren in het veld.

Wereldbeker cyclocros in Rucphen 2021 men

Toon Aerts beleefde in 2022 ongetwijfeld het moeilijkste en zwaarste jaar uit zijn wielercarrière. De UCI gaf de renner een schorsingsvoorstel van twee jaar nadat bij hem minimale sporen van het verboden middel Letrozole Metabolite werden gevonden tijdens een dopingcontrole in januari. Aerts houdt zijn onschuld staande, maar zal dus wellicht pas in september 2024 terug het veld kunnen induiken.

In de Podcast Cross van Play Sports was Aerts te gast om uitgebreid over zijn dopingzaak te komen praten. Wat meteen opviel is dat hij er gelukkig en ontspannen uitzag. De tranen van tijdens de persconferentie van donderdag maakten plaats voor een glimlach en zijn weelderige haardoos is nu een frisse snit. "De stress is weggeknipt", klonk het veelzeggend.

Aerts leek zich neergelegd te hebben bij de sanctie en is dolenthousiast om na zijn schorsing, wellicht pas in september 2024, terug te keren in het veld. En we mogen bij zijn comeback een geheel ander renner verwachten, zo vertelt hij.

"Het tweede deel van mijn carrière zal ik anders aanpakken", begint hij. "In al die uren dat ik in mijn eentje heb getraind, kon ik over heel wat zaken nadenken. Ik ben veel dingen vanuit een andere invalshoek beginnen bekijken en ik zal bij mijn terugkeer een andere renner zijn qua mentaliteit en motivatie."

Wat we dan precies mogen verwachten? "Ik besef nu dat niet elke wedstrijd een WK is", legt hij uit. "Ik heb jaren aan de top gestaan en toen was elke wedstrijd super belangrijk. Nu denk ik dat ik mezelf misschien wel iets te veel druk heb opgelegd. Ik besef nu dat een wedstrijd in Meulebeke bijvoorbeeld helemaal niet zo belangrijk is als de Koppenbergcross. De Kerstperiode, de kampioenschappen, dat zijn de crossen waar het om draait."

Hij vertelt bovendien niet enkel als renner, maar ook als mens veranderd te zijn. "Vroeger draaide alles om de cross, nu heb ik geleerd dat er ook nog een leven is buiten de cross."

Toon Aerts is dan ook hyperambitieus om in 2024 terug te keren in het veld. Aan motivatie ontbreekt het alvast niet. "Ik heb het voorbije jaar 25.000 kilometer getraind, dat is meer dan in de jaren voor mijn schorsing. Ik ben trots dat ik mijn trainingen ben blijven doen en op mijn voeding bleef letten", aldus Toon Aerts.

Achtergrond
  • Photo Tim van Wichelen/Cor Vos © 2021