Vingegaard bijt van zich af: 'Iedereen zegt wat ik wel of niet moet doen, maar I don't care'

Jonas Vingegaard is helemaal klaar met de kritiek die hij kreeg op zijn lange afwezigheid na zijn Tourzege.

Tour de France 2022 stage 21

Jonas Vingegaard bewees de voorbije Ronde van Frankrijk dat het Sloveense wonderkind Tadej Pogacar toch niet ongenaakbaar is. De Deen won de gele trui met met een voorsprong van maar liefst 2'43" en pakte ook nog eens twee ritzeges mee.

Afwezigheid

Nadien bleef het een tijdlang stil rond Vingegaard. Hij liet niets meer van zich horen, kwam niet opdagen in de ronde van zijn thuisland en liet verstek gaan voor het WK in Wollongong. Dat werd niet door iedereen geapprecieerd. Vingegaard kreeg een hoop kritiek over zich heen. Ook bij de Deense wielerbond was men gefrustreerd dat hij opnieuw niet voor de nationale ploeg wilde rijden. In Tokyo en op het EK was hij er namelijk ook al niet bij.

Er werd al snel geconcludeerd dat het mentaal niet zo goed ging met de Deen na zijn Tourzege en dat hij moeilijk met de roem van een Tourwinnaar kon omgaan. Op de Deense televisie sprak Vingegaard bovendien over een 'mentale explosie' na zijn Tourzege, een uitspraak die hij later echter nuanceerde.

Relaxen

Tijdens de ploegenpresentatie kwam de Tourwinnaar terug op die bewuste periode en ontkent hij alvast de geruchten. "Dat was allemaal overdreven", vertelt hij. "De pers heeft een verhaal gecreëerd dat er niet was. Waarom zou ik me wegsteken?"

Waarom hij dan zolang op de achtergrond bleef na zijn Tourzege? "Ik heb mijn overwinning gevierd en ben toen naar huis gegaan. Het was niet meer of minder dan dat", legt hij uit. "Serieus, ik heb plezier gehad met vrienden en familie. Ik heb mijn tijd genomen om te relaxen en een goeie winter beleefd", klinkt het overtuigend.

Van de vele kritiek trekt hij zich overigens niet zoveel veel aan.  "Het zal er als Tourwinnaar nu eenmaal bij horen dat iedereen een mening heeft over wat je wel en niet moet doen zeker? Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, daar kan ik niets aan veranderen. Ik kan alleen maar zeggen dat het geen effect heeft op mij. I don’t care", aldus Jonas Vingegaard.

Pelotonpraat
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022