Lars van der Haar zit heel het NK in het wiel van Nieuwenhuis, maar volgt zichzelf wel op als nationaal kampioen

Lars van der Haar heeft zich wederom gekroond tot nationaal kampioen veldrijden. Na een flinke strijd was hij nipt beter dan Joris Nieuwenhuis.

NK Veldrijden 2023 in Zaltbommel elite men

Hoewel de latere beloftekampioen Tibor del Grosso nog lang tegenstand bood in de beginfase, raakten de drie topfavorieten al snel gezamenlijk op kop. Bij afwezigheid van Mathieu van der Poel waren dat Pim Ronhaar, Lars van der Haar en Joris Nieuwenhuis. Alle drie renner van Baloise-Trek Lions. Die laatste reed zijn eigen tempo en dat tempo was te hoog voor Ronhaar, die een mindere dag kende.

Zodoende draaide het uit op een tweestrijd om het rood-wit-blauw. Door de modderige stukken moesten de renners veel lopen in Zaltbommel en dat was duidelijk in het voordeel van Nieuwenhuis, die sinds dit seizoen weer volledig in het veld rijdt. Hij koos ervoor om te stoppen bij Team DSM, omdat hij zich niet meer fijn voelde als wegrenner.

De twee bleven rondes lang bij elkaar en het wachten was op een aanval van één van beiden. Al was het een echte afvalrace door de regen en wind, waardoor een flitsende demarrage er niet echt inzat. Nieuwenhuis koos als tactiek om de hele tijd op kop te blijven met Van der Haar in zijn wiel. Zo gingen de twee kemphanen de laatste ronde in. Bijna verspeelde Van der Haar zijn kansen door een val, maar hij wist wonder boven wonder overeind te blijven.

Diep in de slotronde ging Van der Haar er voorbij, maar de eerste aanval wist Nieuwenhuis nog te pareren. De tweede versnelling van Van der Haar was er echter te veel aan. Zodoende volgde een zwaar vermoeide Van der Haar zichzelf op als nationaal kampioen. Voor de vierde keer in zijn loopbaan mag hij zich nationaal kampioen veldrijden noemen.

Cyclocross
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2023