Voormalig Team Sky-arts Freeman verliest beroep in dopingzaak en riskeert schorsing

Het Britse Hooggerechtshof heeft het beroep van Richard Freeman verworpen in een dopingzaak die draait om testosteron.

TDFR 2014 - stage -18

De voormalige arts bij Team Sky en de Britse wielerbond werd in 2021 schuldig bevonden omdat hij in 2011 het verboden middel testosteron zou besteld hebben 'wetende dat het diende om de prestaties van een atleet te bevorderen'.

Hij tekende beroep aan tegen het vonnis, maar vangt nu bot bij het Hooggerechtshof. Zijn medische licentie is hij ook kwijt waardoor Freeman nooit nog een medisch beroep in het Verenigd Koninkrijk kan uitoefenen.

schorsing

Freeman riskeert nu een vierjarige schorsing opgelegd te krijgen door Het Britse anti-dopingagentschap (UKAD). Er lopen aanklachten tegen hem voor het 'bezit van een verboden middel' en voor het 'misleiden of proberen te misleiden van enig onderdeel van dopingcontrole'.

De eerste aanklacht ontkent hij, maar hij geeft wel toe het onderzoek van het Britse anti-dopingagentschap misleid te hebben. Hij beweerde namelijk eerst het dopingproduct teruggestuurd te hebben naar de leverancier en later zou hij verklaard hebben dat hij de testosteron in de gootsteen gooide.

Erectiestoornis

Freeman ontkent vreemd genoeg dat hij de testosteron kocht voor dopingdoeleinden. Eerst beweerde hij dat het product per vergissing naar hem verzonden werd en dat hij het meteen terugstuurde. Later legde hij uit de testosteron gekocht te hebben... om de erectiestoornissen van voormalig Team Sky coach Shane Sutton te behandelen.

Nieuws
  • Photo Wessel van Keuk/Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2014