Milan Vader achtste in Tour Down Under: 'Op eigen tempo kon ik nog heel veel renners inhalen'

Milan Vader reed naar een knappe achtste plaats in de derde rit van de Tour Down Under. Ondanks dat hij onderweg werkte voor Rohan Dennis.

Santos Tour Down Under stage-3 - elite men

Op zo'n vijf kilometer van de meet lag de top van de zwaarste klim van de dag: Corkscrew Road (2,4 kilometer aan 9 procent gemiddeld). Op die klim had leider Rohan Dennis het duidelijk lastig. In het begin stond Milan Vader hem nog bij, maar op zo'n 500 meter van de top kreeg de Zeeuw de ruimte om zelf te koersen.

Op dat moment stond de koers al in brand en hadden Jay Vine, Simon Yates en Pello Bilbao al een beslissend gat geslagen. Dat Vader überhaupt nog kon strijden voor de top 10 wekte al verbazing, omdat hij serieus achter lag op de klim. De Nederlander moest ook even omschakelen, zegt hij. "De situatie in de race was op dat moment onoverzichtelijk. Rohan zat in mijn wiel en we zaten op een klein gaatje van de voorste renners. Ik probeerde dat op een mooi tempo dicht te rijden, maar Rohan gaf aan dat het lampje echt uit was bij hem."

Dubbel gevoel

Toch wilde Vader eerst van de ploegleiding weten of hij voor eigen kans kon gaan. "Ik communiceerde of het wel verstandig was om voor eigen kans te rijden. Op eigen tempo was ik in staat om een hoop renners in te halen. Eenmaal aangesloten bij de omvangrijke groep besloot ik in de finishstraat mee te sprinten voor de ereplaatsen."

Na afloop had Vader gemengde gevoelens. "Ik baal dat we de leiderstrui moeten afstaan, maar het doet me wel deugd dat het persoonlijk goed ging. Ik wil genieten van ieder moment en ik leer iedere dag weer een beetje bij en maak progressie. Dat is erg fijn om te ondervinden en geeft vertrouwen voor de rest van het seizoen."

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023