📸 Tom Boonen krijgt eigen standbeeld op zijn Taaienberg: 'Ben enorm trots'

Tom Boonen heeft zijn status van wielerlegende nog wat kracht bijgezet met een eigen standbeeld op zijn favoriete helling in de Vlaamse Ardennen.

Ronde van Vlaanderen  2014

'Boonen Beenen' heet het kunstwerk, ontworpen door Thomas Huyghe. Een wedstrijd georganiseerd door het Kunstuur kreeg heel wat inzendingen binnen waarna een jury, waar Boonen zelf ook deel van uitmaakte, mocht oordelen over het mooiste kunstwerk. Een afgietsel van zijn eigen benen stak er voor Boonen meteen bovenuit.

"Als kunstwerk an sich vond ik dit zo sterk", vertelt Boonen aan Sporza. "Dit zou ik zelfs nog in mijn tuin hebben willen staan. Het is niet het typische standbeeld van een renner, zoals er al zijn. Ik ben er enorm trots op."

De totstandkoming van het standbeeld was een hele karwei. "Dat zijn effectief afgietsels van mijn eigen benen", legt Boonen uit. "We zijn daar toch een uur of 6 mee bezig geweest. Dat was geen lachertje. Het was been per been, ik moest 3 uur op één been staan, dan 3 uur op het andere."

U kan het resultaat van dit huzarenstukje hieronder zelf bewonderen.

De iconische helling in de Vlaamse Ardennen is 600 meter lang, bestaat uit kasseien en stijgt aan een gemiddeld percentage van 8%. Boonen testte er in de Vlaamse voorjaarsklassiekers heel vaak het zijn concurrenten door hard op de trappers te gaan staan. Het mag dan wel zijn favoriete beklimming zijn, tijdens zijn laatste Ronde van Vlaanderen in 2017 stond hij er te voet na kettingproblemen en kon hij een vierde zege in Vlaanderens Mooiste meteen vergeten.

Pelotonpraat
  • Photo JB/PN//Cor Vos © 2014