Sven Nys geniet van zoon, maar moet op zoek naar nieuwe sponsor: 'Als dat niet lukt heeft cross in het algemeen probleem'

Sven Nys beleefde een dag met mixed feelings. Hij zag z'n zoon schitterend winnen, maar moest ook bekendmaken dat een naamsponsor van z'n crossploeg stopt. 

thibau nys kust vader sven op hoofd

Laten we met het positieve beginnen. Sven Nys zag gisteren z'n zoon opeens een bergetappe winnen in de Ronde van Romandië. Nys junior rijdt in Zwitserland pas z'n eerste wegkoers van het seizoen en won op indrukwekkende wijze vanuit de vroege vlucht. Hij was in de sprint Andrea Vendrame te snel af.

Op hoofd gevallen

Vader Sven zag het in Mallorca op zijn laptop en genoot met volle teugen van zijn zoon. "Het was een straffe toer die ik zag gebeuren. Ik dacht dat ze de koplopers nog zouden terugpakken, maar op een bepaald moment kreeg ik toch het gevoel dat Thibau nog iets over had."

Dat bleek te kloppen, maar op voorhand had Nys niet gedacht dat zijn zoon dit kon, zeker niet op dit moment in het seizoen. "In dit peloton rijden allemaal mannen die al in competitie zijn en zich voorbereiden op de Giro, terwijl Thibau zeven à acht weken geen wedstrijd reed."

"Deze zege – op een aankomst bergop van 7 kilometer – ligt dus ver boven de verwachtingen. Als iemand dit op voorhand had gezegd, zouden we beweren dat die persoon op zijn hoofd was gevallen", aldus Nys tegenover Wielerflits.

Trek stopt bij crossteam

Maar er is dus ook minder nieuws. Sven Nys wist het zelf al wat langer, maar maakte het nu ook wereldkundig. fietsfabrikant Trek stopt na 2024 als (tweede) naamsponsor van zijn crossploeg Baloise-Trek Lions.

De Amerikanen stapten in 2021 als soort noodoplossing aan boord toen Nys geen opvolger kon vinden voor Telenet. Trek blijft wel de materiaalsponsor en behoudt ook een minder prominente plek op het shirtje, maar het bedrag van een titelsponsor zullen ze niet meer ophoesten.

Nys moet dus op zoek naar een nieuwe geldschieter. Dat is niet alleen belangrijk voor zijn team, maar voor de gehele cross, zo betoogt hij in Het Nieuwsblad.

"We zijn de beste ploeg op de UCI-ranking, we hebben meerdere van de betere renners aan boord. Ik ga er dus vanuit dat we, samen met de mensen van Golazo, erin zullen slagen nieuwe partners te vinden. Lukt dat niet, dan hebben niet alleen wij maar heeft de cross in het algemeen een probleem."

Het lijkt ons, gezien het grote aantal Nederlanders bij de ploeg (Pim Ronhaar, Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis, David Haverdings, Shirin van Anrooij, Lucinda Brand) dé kans voor een Nederlands bedrijf om in de cross te stappen. Dat wordt namelijk hoog tijd!

Nieuws
  • Cor Vos