Quinn Simmons vloert sprinters met late aanval en wint derde etappe Vuelta a San Juan

Met 171 vlakke kilometers leek de derde etappe in de Vuelta a San Juan wederom op een massaspurt uit te draaien, maar dat was buiten de Amerikaan Quinn Simmons gerekend.

Vuelta a San Juan 2023 - 40th Edition - stage 3

Drie Argentijnen en twee Chilenen vormden de vroege vlucht van de dag. Het peloton rekende de Zuid-Amerikanen tijdig in waarop de sprintersploegen zich opmaakten voor een derde opeenvolgende massasprint.

In een finale op een autocircuit leverde Remco Evenepoel opnieuw uitstekend kopwerk voor zijn kopman Fabio Jakobsen. De slotfase verliep echter wat chaotisch. Quinn Simmons (Trek-Segafredo) profiteerde daarvan en trok stevig door. De nog maar 21-jarige Amerikaan verbeet de pijn, maar hield vol en boekt op die manier een knappe eerste zege van het seizoen.

Thuisrijder Maximiliano Richeze ging nog achter Simmons aan, maar kwam te kort. Hij bleef wel nog het sprintende peloton voor en werd zo tweede voor Sam Bennet. Fabio Jakobsen kwam niet in het stuk voor.

Kamergenoot

Zdenek Stybar won in 2020 op identieke wijze op het autocircuit en dat wist Simmons maar al te goed, zo vertelde hij in het flashnterview. "Mijn coach stuurde me deze ochtend een filmpje van de aanval en de zege van Zdenek Stybar. Ik vertelde tegen mijn kamergenoot waar hij me moest afzetten en dat ik het dan zou afmaken en zo ging het ook."

Uitslag

Morgen zijn de klimmers voor het eerst aan zet. In het eerste deel van de 196 kilometer lange etappe trekt het peloton eerst over een col van derde categorie om vervolgens via de Gruta Virgen de Andacollo naar een hoogte van 2221 meter te klimmen. Het tweede deel verloopt relatief vlak met op 35 kilometer van de meet nog een klim van derde categorie.

Nieuws
  • Photo: Roberto Bettini/SCA/Cor Vos © 2023