Interview | Casper van Uden: 'Jos van Emden was een van mijn voorbeelden, hij was vroeger mijn buurjongen'

Casper van Uden is een van de Team DSM-talenten om dit jaar te volgen. De sprinter rijdt momenteel in de Saudi Tour.

Danilith Nokere Koerse mannen 2022

Van Uden kwam er in de eerste etappe van de Saudi Tour niet aan te pas, maar hij was vorig jaar de beste Nederlandse belofterenner van het peloton. Maar hoe begon het allemaal voor hem? Hij vertelde erover tegen Wieler Revue. "Ik ben begonnen met wielrennen toen ik zeven jaar was. Op mijn verjaardag zelfs. Dat was bij RWC Ahoy."

Hij was de eerste van de familie. "Ik kom eigenlijk uit een tennis- en hockeyfamilie, maar ik zag de Tour de France op televisie en dacht: dat lijkt me mooi. Van het een kwam het ander en nu zit ik hier. Ik nam vroeger een voorbeeld aan Mark Cavendish. Die was op dat moment zo dominant. Al had ik niet echt een idool."

Van Uden noemt het eerder voorbeelden. "Ik vond wielrennen leuk om te zien en had drie voorbeelden: Cavendish, Chris Froome en Jos van Emden. Die laatste komt net als ik uit Schiedam en was vroeger zelfs mijn buurjongen. Zijn ouders en mijn ouders wonen nog steeds in dezelfde straat. Toen ik klein was, kwam Jos weleens bij ons thuis. Dan gaf hij handschoenen of kleding van Rabobank. Dat was natuurlijk hartstikke gaaf."

Abonnement

We leggen deze week de laatste hand aan onze vooruitblik op het nieuwe seizoen. Sluit hier een abonnement af en ontvang Wieler Revue #1 op je deurmat. Wat kun je zoal verwachten? We behandelen alle WorldTeams, ProTeams en vrouwenploegen. Verder staan we uitgebreid stil bij de koerskalender. 

Daar blijft het niet bij, want Wieler Revue staat weer boordevol heerlijke interviews. We waren op de ploegenpresentatie van Jumbo-Visma en spraken daar met Wout van Aert, Jonas Vingegaard, Olav Kooij, Merijn Zeeman en Koen Bouwman. Verder spraken we onder anderen Remco Evenepoel, Mark Padun en Tadej Pogacar.

Magazine
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2022