Beste vriend Van der Poel: 'Als Mathieu en Wout na hun loopbaan zien wat ze voor elkaar betekend hebben, zal er veel respect volgen'

Yorbe Van Tichelt is een van de beste vrienden van Mathieu van der Poel. Hij maakte het mee dat zijn maat en Wout van Aert rivalen werden.

Milano-Sanremo 2022

Dat was niet vanaf het prille begin, want toen stak Van der Poel er met kop en schouders bovenuit. "Je zag alleen dat Wout bij de junioren de opkomende man was", aldus Van Tichelt. "Als tweedejaars junior stond hij bijna altijd op het podium en kon hij het Mathieu in bepaalde crossen best moeilijk maken."

De weinige keren dat Van der Poel niet won, kon hij dat moeilijk accepteren, vertelt Van Tichelt. "Dat had niet zozeer te maken met Wout, maar wel met het feit dat hij zelf niet had gewonnen. Na een nederlaag werden er in het huis van een vriend weleens wat wijntjes - bier drinkt Mathieu niet graag - naar binnen gegoten. Mathieu was dan op maandag iets minder nuchter dan gewoonlijk, haha."

Het is een van de mooiste rivaliteiten van de moderne wielergeschiedenis. Vrienden zullen Van Aert en Van der Poel nooit worden, maar er is wel veel respect voor elkaar. "Als die mannen na hun carrière zien wat ze voor elkaar betekend hebben, zal er nog heel veel respect volgen voor elkaar."

Nieuws
  • Photo: POOL Fabio Ferrari/SCA/Cor Vos © 2022