Tomas Van Den Spiegel wil veldrijden hervormen, maar: 'Het is een sport die heel traditioneel, heel conservatief is'

De CEO van Flanders Classics, verantwoordelijk voor de Wereldbeker veldrijden, zou het helemaal anders willen aanpakken. Hij ziet heel veel potentieel (meer dan bij wegwielrennen zelfs..) maar stuit op tegenstand.

Tomas Van Den Spiegel, CEO

Met de duels tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert (met als bonus Tom Pidcock er bog bij..) kregen we bij de mannen een veldritwinter om van de smullen, met het WK van afgelopen weekend als heerlijke kers op de taart. Ook bij de vrouwen was het met de opkomst van de Jonge/Grote Drie genieten.

Future proof

Maar is de cross niet te veel afhankelijk van die 'toevalstreffers'? Haal Van der Poel en Van Aert weg en er blijft weinig meer over van die mensenzee in Hoogerheide op zondag.

De crosskalender is bovendien een ratjetoe. Tomas Van Den Spiegel zat bij De Tribune, een podcast van Sporza, en legde uit dat hij het 't liefst helemaal anders zou willen doen. Want hij ziet heel veel toekomst in de sport.

"Veldrijden heeft enkele troeven die het wegwielrennen niet heeft: het duurt maar een uur, mannen en vrouwen zijn zo goed als gelijk, de renners rijden constant rondjes wat veel visibiliteit garandeert voor sponsors én je hebt die vedetten."

"Dat zijn allemaal zaken waar de sport nu al van profiteert, maar die er ook voor zorgen dat het veldrijden future proof is. Alleen moeten we nu een plan kunnen maken dat de cross een toekomst geeft zonder Mathieu en Wout."

Van Den Spiegels handen jeuken om dat zelf te doen, maar hij ziet ook obstakels. "Het is een sport die heel traditioneel, heel conservatief is. Sommige mensen willen niet mee omdat vroeger alles beter was, sommige mensen willen niet mee omdat ze hun positie in de markt willen verstevigen."

Kalender

De kalender is een veelbesproken issue met het oog op de sport aantrekkelijker maken. Volgens Van Den Spiegel is die nu overvol.

"Het product wordt succesvoller als er meer vraag en dus schaarste is. Hier hebben we - zeker in de kerstperiode - een overaanbod aan cross. Dat heeft goed gewerkt, maar is voor de toekomst niet productief. Eigenlijk zouden we een groot wit blad moeten nemen en vanaf nul herbeginnen. Ik zou dat zelf heel graag doen, omdat ik denk dat we dat veel beter vorm zouden kunnen geven."

Van Den Spiegel zou dat doen door - niet geheel verrassend - de Wereldbeker die hij en zijn bedrijf organiseert (nog meer) leidend te maken. "Ik zou het ook logisch vinden dat de Wereldbeker de basis vormt van die nieuwe kalender. Je vult die 14 manches in en probeert daarrond een heel goed product en kalender te bouwen."

Cyclocross
  • Photo JdM/PN/Cor Vos © 2021