Belgische baanrenners kunnen hun Nieuw-Zeelandse bondscoach een tattoo op zijn bil bezorgen

De Belgen hebben op de baan sinds kort ook grote ambities. Hun Nieuw-Zeelandse bondscoach probeert ze alvast op bijzondere wijze te motiveren...

Track Elite European Championships - Day 1

In het Zwitserse Grenchen is op dit moment het EK baanwielrennen in volle gang. Wie daar naar kijkt, zal het zijn opgevallen dat de Belgen steeds meer aan de weg timmeren - of aan de baan eigenlijk.. - om ook op wielerovaal te presteren. Ze doen dat met een nieuwe, opvallende bondscoach uit Nieuw-Zeeland.

Hij heet Tim Carswell, is zelf oud-coureur en deed zelfs mee aan de Olympische Spelen in Atlanta en Sydney van 1996 en 2000. De 51-jarige bondscoach werd er zesde en achtste op de ploegenachtervolging. In België koerste hij in een paar kleine koersjes op de weg en werd er verliefd op het koersland bij uitstek.

Hij hoefde dus niet lang na te denken toen de Belgische wielerbond hem vroeg bondscoach te worden, nadat hij eerder al de scepter zwaaide bij de baanrenners van zijn eigen land.

"Na mijn carrière kon ik vrij vlug aan de slag bij de nationale pisteploeg. In totaal heb ik er zo’n tien jaar gewerkt en drie keer als bondscoach de Olympische Spelen meegemaakt. De strijd om grote broer Australië te kloppen dreef ons vooruit."

"België moet ook dat minderwaardigheidsgevoel kwijtraken. Wij kunnen het als klein land opnemen tegen de rest. België is de top van het wielrennen, op de weg en in het veldrijden. Dat kan ook op de piste", klinkt het ambitieus in Het Nieuwsblad.

Tattoo op bil

Hij merkt ook een positieve vibe in het Belgische baanteam. Dat komt niet in het minst door Carswell zelf, want hij motiveert z'n atleten op een bijzondere manier. Hij legt uit dat er Olympissche medailles in het verschiet liggen en dat hij dat al eerder op geheel eigen wijze kracht bij wil zitten - en dat dus opnieuw wil doen..

"Olympische medailles en wereldtitels zijn mogelijk en niet alleen in de ploegkoers en omnium. Ik ben zelfs bereid om voor België een tattoo te laten zetten. Ik heb ooit een weddenschap verloren toen ik tijdens de Spelen van Beijing 2008 zei dat we in de ploegenachtervolging niet onder de vier minuten zouden geraken. En wat gebeurde? Die gasten reden 3’59’’277. Dus staat die tijd nu op mijn achterwerk."

"Ik beloof: als we met België in de ploegenachtervolging wereldkampioen worden, dat is in de toekomst zeker mogelijk, mogen de jongens iets op mijn andere bil laten zetten."

Pelotonpraat
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022