Tom Pidcock op de vingers getikt na duw in volle sprint Ronde van de Algarve

In zijn allereerste koers van het seizoen werd Tom Pidcock al meteen gedeclasseerd na een incidentje in volle sprint.

Volta Algarve 2023-1

Tom Pidcock opende in de Ronde van de Algarve zijn wegseizoen en liet in de openingsetappe zien dat het met de conditie wel goed zit. In een sprint die gewonnen werd door Alexander Kristoff, eindigde de Brit op een knappe vijfde plaats. De wedstrijdjury plaatse hem na afloop echter op een 135e plaats...

In het juryrapport staat een 'onreglementaire sprint' opgegeven als reden voor de declassering. Pidcock zou namelijk de Portugees Luis Mendonça in volle sprint een kleine duw hebben gegeven. Vervolgens was er ook wat ellebogenwerk met Alpecin-Deceuninck renner Timo Kielich. Het eerste incidentje kan u onderstaande video bekijken.

Naast de declassering mag de olympische mountainbikekampioen zich ook verwachten aan een boete van 200 Zwitserse frank en worden er 25% van zijn punten in het puntenklassement afgetrokken.

In de etappe van morgen zal een incidentje in de sprint niet mogelijk zijn, aangezien er stevig geklommen wordt. De 186 kilometer lange etappe eindigt op de top van de zware Alto de Foia (7.7 kilometer, 6.1%).

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023