Interview | Ramon Sinkeldam vindt nieuwe impuls bij Alpecin Deceuninck: 'Ik kijk ernaar uit om door te rammen'

Ramon Sinkeldam is blij met zijn transfer naar Alpecin Deceuninck, de 34-jarige lead-out specialist kijkt ernaar uit om het beste uit zichzelf te halen.

Media day at the Alpecin Deceuninck 2023

Ramon Sinkeldam stond bij zijn voormalige ploeg Groupama-FDJ jarenlang bekend als de eerste luitenant van topsprinter Arnaud Démare. Maar in 2022 koos de 34-jarige Zaandammer ervoor te verkassen.

In eerste instantie leek het erop dat hij samen met renners zoals Cees Bol en Mark Cavendish richting B&B Hotels zou trekken, maar deze deal klapte op het laatste moment wegens financiële problemen bij de Franse equipe.

En dus moest Sinkeldam stel op sprong op zoek naar een ploeg die hem wél zekerheid kon bieden. Gelukkig bood de formatie van de gebroeders Roodhooft, Alpecin Deceuninck, uitkomst. "Ik hou niet zo van die stress, maar ik ben heel blij dat ik hier heb mogen tekenen." 

Hoewel de kans bij Alpecin zich pas in een redelijk laat stadium voordeed, voelt het voor Sinkeldam niet als een degradatie. "Ik heb een mooi contract gekregen, daar gaat veel waardering en respect vanuit. Ik ben onwijs gemotiveerd en voel me echt onderdeel van de ploeg."

Wat het sportieve aspect betreft is de doorgewinterde sprintvoorbereider zelfs van mening dat hij erop vooruit is gegaan. Sinkeldam spreekt lovende woorden over zijn nieuwe kopman: Jasper Philipsen. "Hij is sneller en zelf ook in staat om dingen op te lossen in de laatste kilometers. Bij Démare moest alles tot in de puntjes voorbereid worden om tot goede resultaten te komen."

'Bij Démare moest alles tot in de puntjes voorbereid worden' 

De Nederlands kampioen van 2017 is gedurende zijn carrière nooit een echte afmaker gebleken, maar dat is voor de routinier geen probleem. Hij voelt zich namelijk heel comfortabel bij zijn rol als meesterknecht in de sprinttrein. "Toen ik prof werd had ik niet zoveel persoonlijke ambities. In de kleine wedstrijden had ik vast wel mee kunnen doen om de winst, maar ik haal er meer voldoening uit om lead-out man te zijn in de grote koersen." 

Welke rol Sinkeldam exact gaat vervullen in de trein, is nog niet bekend. Maar hij is hoe dan ook een belangrijke schakel. "We hebben nog niet besproken of ik laatste of één na laatste man wordt, maar dat maakt me ook niet zoveel uit. Ik moet het maximale uit mezelf halen en mijn taak uitvoeren: de sprinters zo fris mogelijk aan de finish brengen." 

'Had er ook vrede mee gehad als er geen nieuwe ploeg op mij  pas was gekomen'

De in Assendelft woonachtige sprintaantrekker is zielsgelukkig met de nieuwe uitdaging bij de Vlaamse wielerformatie, maar het had ook zomaar anders kunnen lopen.

"Ik ben geen renner die fietst om mijn pensioen verder uit te stellen, ik wil wel eindigen op hoog niveau. Daarbij laat ik mijn gezin nu ook weer twee jaar langer wachten, daar moet wel iets tegenover staan. Ik had er daarom ook vrede mee gehad als er geen nieuwe ploeg op mijn pad was gekomen."

Na een stressvolle periode kan de focus dus nu dus eindelijk verlegd worden naar het behalen van successen met Alpecin Deceuninck. "Vorig jaar heb ik de beslissing gemaakt om nog twee jaar door te gaan, maar het was even schrikken toen dat weg leek te vallen vanwege de problemen bij B&B. Maar nu ben ik hier, er heerst een fijne sfeer en ik kijk ernaar uit om nog even door te rammen."

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023