🎥 Mathieu Burgaudeau van TotalEnergies krijgt wel heel opzichtig hulp van ploegleidersauto: raketlancering!

3, 2, 1... lift off! Mathieu Burgaudeau krijgt een handlancering en die arme Noorse renner heeft het nakijken!

Tour de France 2022 stage 16

Dat renners weleens een letterlijk een handje geholpen worden door hun ploegleider in de auto is een publiek geheim. Maar Mathieu Burgaudeau en zijn Franse ploegleider van dienst bij TotalEnergies maakten het gisteren in de Tour des Alpes Maritimes et du Var wel heel bont.

Meestal vindt die hulp in de vorm van achter de auto rijden of een zogenaamde plakbidon plaats aan de achterkant van het peloton na pech of een val en knijpt de jury een oogje toe (behalve als je Nils Eekhoff heet en je het WK voor beloften rijdt in Yorkshire..).

Raketbidon

Maar onze Franse vriend Burgaudeau, een look-a-like van Julian Alaphilippe doet het in volle aanval. Samen met de Noor Ådne Holter van Uno-X rijdt hij voor het peloton uit. De auto van TotalEnergies verschijnt naast Burgaudeau met een bidon. Even - heel erg lang - vastpakken en de vogel is gevlogen. Of beter gezegd: de raket is vertrokken.

We stellen dan ook voor de naam plakbidon in dit geval te wijzigen naar raketbidon...

Burgaudeau staat na deze actie nog steeds in de uitslag van de tweede etappe van de Tour des Alpes Maritimes et du Var, die werd gewonnen door de Deen Matthias Skjellmose van Trek-Segafredo.

De Fransman heeft zo'n plak/raketbidon helemaal niet nodig overigens, want hij won in zijn nog jonge profloopbaan als eens een etappe in Parijs-Nice. Vorig jaar was hij daar de sterkste in de zesde etappe.

Pelotonpraat
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2022