Column | Ik verdwaalde op de website ProCyclingStats en nu wil ik een fanclub oprichten voor de Mongoolse wielrenner Batbataar Batsambuu

Onze redacteur dook in de krochten van ProCyclingStats in en kwam tot een aantal verrassende ontdekkingen..

Saudi Tour 2023 - stage 3

Wat voor tieners TikTok is, voor Christenen de Bijbel, voor brakke studenten de app van Thuisbezorgd, voor boze mensen Twitter en voor knutselliefhebbers Peetjes Freubelsite, dat is voor wielerliefhebbers de website ProCyclingStats.com. Een levenslijn. De Heilige Graal.

Qorki Kep III

Op de website kun je alles vinden wat ook maar ongemotoriseerd op twee wielen gebeurt en gebeurde op onze planeet – en ik sluit ook niet uit dat er ergens diep in de krochten van PCS een uitslag is te vinden van het criterium over één van de ringen van Saturnus met Qorki Kep III als winnaar.

Eerder dit jaar zat ik een middagje koers te kijken, maar hield een sprintersrit van de Volta ao Algarve me nu toch ook weer niet in zo’n greep dat ik er álles van moest zien voor-ie in een onvermijdelijke massasprint eindigde.

Er was een geinig shirtje in beeld dat ik niet kende en waar ik meer van wilde weten. De Pavlov-reactie (in de database van PCS staan overigens drie renners die Pavlov heten: Igor, Alex en Radoslav, maar daarover later meer..) was om naar ProCyclingStats te navigeren. Het bleek om de vermaarde Kelly/Simoldes/UDO-ploeg te gaan.

Een klein Portugees ploegje (uiteraard), met negen Portugezen binnen de gelederen en één Colombiaan: Adrian Bustamente (65 kilo, 24 jaar oud en zowel in 2022 als 2021 een keertje 29ste in een etappe van de Volta a Portugal em Bicicleta Santander).

Moeras der Onbeduidende Wielerploegen en Koersen

En als je eenmaal bij zo’n Portugees ploegje bent aanbeland, kan het snel gaan op ProCyclingStats. Door verwijzingen op de site word je steeds verder het schitterende Moeras der Onbeduidende Wielerploegen en Koersen ingetrokken.

Eerst kwam de Zalf Euromobil Désirée Fior-ploeg op mijn pad. Een Italiaanse ploeg die zowaar een Europees kampioen onder contract bleek te hebben: Manlio Moro. Hij mocht in februari het wiel van Filippo Ganna proberen te houden op het EK baanwielrennen tijdens de ploegenachtervolging.

Na Moro en zijn ploeg met fascinerende naam (Zalf blijkt geen zalf te maken, maar slaapkamers in te richten) werd het nog veel interessanter. De ondoorgrondelijke wegen van PCS brachten me naar Mongolië. Het Ferei Mongolia Team om precies te zijn, dat om voor mij onbekende redenen buitensporig veel renners wiens achternaam met een B begint in de ploeg heeft.

Vier van de tien maar liefst. Wie dan?!, hoor ik je bijna door de draadloze verbinding waarmee je dit leest schreeuwen. Nou, Myagmarsuren Baasankhu, Narankhuu Bat-Erdenne, Amartuvshin Battsengel en Batbataar Batsambuu.

Fanclub voor Batbataar

Die laatste maakt het wel heel bont met B’s in zijn naam door niet alleen zijn voor- en achternaam te laten allitereren, maar ook nog twee binnen-b-alliteraties op zijn conto te schrijven. Ik wilde eigenlijk direct een fanclub voor deze knul oprichten.

Maar toch eerst maar eens even kijken wat Batbataar al heeft gepresteerd. Klik…

Dat bleek nog niet zo heel veel te zijn. Hij werd vorig jaar zowel in de wegrit als in de tijdrit tweede bij het nationale kampioenschap van Mongolië voor beloften. Beide keren was die dekselse Amartuvshin Battsengel hem te snel af geweest. Fascinerend detail: in de wegrit startten maar vier renners.

Hoewel Battsengel nog enkele fraaie ereplaatsen bijeen had gereden in The Princess Maha Chakri Sirindhorn’s Cup Tour of Thailand van 2021, en daar beslag legde op de twintigste plaats in het algemeen klassement – gewonnen door landgenoot Jambaljamts Sainbayar, die zijn heil in het buitenland had gezocht bij het Maleisische Terengganu Polygon Cycling Team – bleef ik bij mijn eerste liefde.

Batbataar Batsambuu kan binnenkort rekenen op een Nederlandse fanclub; als elke Belg die zich ook maar inschrijft voor een cross een fanclub krijgt, dan Batbataar ook!

O ja, in alle Batbataar-bewierooking vergeet ik bijna de heren Pavlov nog: Igor won in 1996 een rit in de Tour d’Isard, Alex is verrassend genoeg een Zuid-Afrikaan en Radoslav een Bulgaar die als belangrijkste wapenfeit een vijfde plaats in de eerste etappe van de International Tour of Mevlana van 2010 heeft.

Had ik al geschreven dat ProCyclingStats een fascinerende website is..?

Columns
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023