Victor Campenaerts rijdt Omloop met revolutionair schakelsysteem van Boonen en Gilbert: enorm voorblad, virtueel binnenblad

Victor Campenaerts houdt wel van een beetje experimenteren en dus schakelt hij zaterdag letterlijk over op een ander systeem.

Lotto-Dstny UCI Pro Team cycling team 2023 training camp

We berichtten al eerder over het bedrijf Classified Cycling dat met z'n Powershift-systeem een revolutie in de wielerwereld wil ontketenen. Met Tom Boonen, Philippe Gilbert maar ook Anna van der Breggen als aandeelhouder én ambassadeur bond het grote namen aan zich. Nu is daar ook een actief wielrenner bijgekomen: Victor Campenaerts.

De Belg van Lotto-Dstny gaat zaterdag bij de Omloop het Nieuwsblad gebruik maken van het nieuwe, revolutionaire schakelsysteem, meldt Het Nieuwsblad.

Campenaerts ruilt z'n vertrouwde Shimano-derailleurs, cassettes en voorbladen in voor die van Classified Cycling. Of voorbladen en derailleurs... Het voor het oog meest opvallende aan Powershift is dat het systeem gebruik maakt van maar één voorblad en derhalve dus ook maar één derailleur.

Op die manier hoeft er niet meer geschakeld te worden tussen het grote voorblad en het kleine voorblad als het bergop gaat. Een handeling die zelfs met de supermoderne elektronische schakelsystemen toch wat tijd kost. In de wielersport telt tegenwoordig elke seconde en dus is daar winst te behalen.

Enorm voorblad en virtueel binnenblad

Naar verluidt zal Campenaerts zaterdag met een enorm voorblad rijden waar maar liefst 62 tandjes opzitten en heeft hij een cassette die gaat van 30 tot 11 tandjes.

Hij kan toch 'klein' rijden omdat het geheim van Powershift is dat ze een systeem in de naaf van het achterwiel inbouwen dat ervoor zorgt dat je virtueel naar een kleiner voorblad schakelt: in het binnenste van het achterwiel zit een systeempje ingebouwd waardoor het wiel op dat moment minder omwentelingen maakt dan de cassette

Het enorme voorblad van Campenaerts, gespot in een verkenning van de Omloop. | Beeld: Will Jones/CyclingNews

Het schakelen gaat draadloos, zoals dat bij SRAM eTap ook al het geval is, maar gebeurt nog veel sneller: binnen 150 milliseconden. Je kunt zelfs staand schakelen via Powershift. Het systeem is ook verkrijgbaar voor 'normale' consumenten. Het kost zo'n 1300 euro.

Campenaerts is niet de eerste renner die met het systeem in competitie zal uitkomen. Op het NK beach reed winnaar Jules de Cock van BEAT Cycling ook al met het systeem in zijn Canyon strandfiets.

Achtergrond
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2023