Bewoner aan parkoers Omloop spant schrikdraad bij voortuin: 'Als je ze laat doen, klimmen ze overal op!'

De Omloop komt er bijna aan en dan staat iedere wielerliefhebber te steigeren. Iets te veel te steigeren volgens een Vlaming die aan het parkoers woont...

PAS OP! Schrikdraad LOOK OUT! Electric fence

Het Vlaamse openingsweekeinde staat op punt van beginnen met zaterdag eerst de Omloop. Sommige wielerfans kennen het rijtje met hellingen en kasseistroken zelfs uit het hoofd: Kerkgate, Jagerij, Molenberg, Haaghoek, Leberg, Berendries, Vossenhol, Muur en Bosberg.

Op die Haaghoek is iets speciaals aan de hand, zo merkten ze bij Het Nieuwsblad op. Bij de kasseienstrook in dalende lijn is het altijd spektakel en dus staat er ook een hoop publiek. En wielerpubliek is helaas niet altijd even gedisciplineerd - zeker niet als er nog wat Belgische speciaalbiertjes ingieten...

Een man die aan de Haaghoek woont neemt dan ook een bijzondere maatregel om z'n voortuin te beschermen tegen al te enthousiaste supporters. In een poging om iets van de wielerhelden op te vangen houden ze namelijk niet echt rekening met zijn eigendom. Daarom nemen ze al een paar jaar geen halve maatregelen: ze spannen... schrikdraad!

"Nadat we onze tuin een eerste keer hadden aangelegd, veroorzaakten supporters heel wat schade. De jonge plantjes hadden de honderden voetstappen niet overleefd. De mensen trokken zich aan de plantjes omhoog, maar trokken zo de jonge struiken gewoon uit. Onze tuin was een ravage", zegt hij.

Filantropische redenen

Het leverde de familie van de man (die anoniem wil blijven) al duizenden euro's schade op. Niet alleen vanwege de plantjes, maat ook vanwege een muurtje dat wordt beklommen zoals de renners de Muur van Geraardsbergen beklimmen...

"Net als het dorpsgezicht van Zegelsem is dat muurtje beschermd. Als je de mensen laat doen, dan klimmen ze overal op. Bij schade aan het muurtje moet het in oorspronkelijke staat hersteld worden."

Volgens de man is het spannen van het schrikdraad niet alleen uit eigen belang, maar liggen er ook filantropische redenen aan ten grondslag.

"Met die schrikdraad beschermen we de supporters vooral tegen zichzelf”, zegt de bewoner. “Als die mensen van dat muurtje vallen en zich ernstig verwonden, dan word ik als eigenaar aansprakelijk gesteld. Ook daarom hebben we die schrikdraad gespannen."

Pelotonpraat
  • Beeld: iStock