HomeAchtergrondVoorbeschouwing Parijs-Nice 2023: ronderenners kruipen uit hun schulp

Voorbeschouwing Parijs-Nice 2023: ronderenners kruipen uit hun schulp

Pogi versus Vingegaard in Parijs-Nice. Maar er is meer! Wieler Revue blikt vooruit op de achtdaagse 'Koers naar de Zon'.

Na een aantal inleidende beschietingen in de Volta ao Algarve en Ruta del Sol, wordt zondag het startschot gegeven voor de eerste Europese rittenkoers op WorldTour-niveau. In Parijs-Nice zullen een aantal toonaangevende ronderenners, waaronder Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar, voor het eerst de degens kruisen. Wieler Revue blikt vooruit!

In 2023 zijn we toe aan uitgave 81 van de ‘Rit naar de Zon’. Vorig jaar schreef Primoz Roglic deze wedstrijd op zijn naam, zodoende rekende hij af met de demonen uit 2021, toen hij dankzij twee valpartijen in de laatste rit het algemeen klassement uit zijn handen liet glippen.

Parkoers

Parijs-Nice is traditioneel gezien een belangrijke afspraak voor coureurs met ambities in grote rondes. Het achtdaagse traject bestaat uit een aantal listige heuvelritten, twee aankomsten bergop, een paar sprintkansen en een ploegentijdrit.

Het zwaartepunt van de wedstrijd ligt in etappe zeven, wanneer het peloton naar de top van de Col de la Couillole (16,1 kilometer aan 7,2%) wordt gevoerd. Maar de aankomst op La Loge des Gardes in etappe vier liegt er ook niet om. (6,8 kilometer á 7%).

Daarbuiten staat het peloton ook een aantal heuvelraces te wachten. Vooral de slotetappe in Nice springt wat dat betreft in het oog, de steile hellingen volgen elkaar die dag in rap tempo op. Klassementsmannen moeten dus tot het laatste moment alert blijven.

De ploegentijdrit op dag drie brengt een interessant experiment met zich mee. Normaliter telt de tijd van de vierde man, maar dat is dit keer niet het geval. De organisatie heeft besloten dat iedere renner een eigen tijd krijgt. Dit biedt extra mogelijkheden voor klassementsrenners om het verschil te maken.

Favorieten

Zoals elk jaar staat er een sterk deelnemersveld aan de start van deze Franse rittenkoers. In eerste instantie gaat onze aandacht natuurlijk uit naar de twee Tour-titanen, Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar. De twee kemphanen zijn vastberaden elkaar het leven zuur te maken komende week, dat staat garant voor een mooie strijd.

Maar ook Jack Haig, Daniel Felipe Martinez, Simon Yates, Romain Bardet en tweevoudig winnaar Maximilian Schachmann hebben hun zinnen gezet op succes in dit belangrijke ijkpunt op de wielerkalender. Er staat op dinsdag een opvallende ploegentijdrit op het programma.

In de sprintersritten moeten we de aandacht vooral vestigen op: Kaden Groves, Sam Bennett, Arnaud Démare, Tim Merlier en Alexander Kristoff. Ook onze eigen Olav Kooij en David Dekker doen een gooi naar succes. Parijs-Nice is vanaf zondag live te volgen op Eurosport en Sporza. De uitzendingen beginnen rond 15.30 uur en de finish is doordeweeks iets voor 17.00 uur.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Bossuyt en Aerts slaan handen in mekaar: ‘We denken dat we een spoor hebben’

Het zijn moeilijke tijden voor Toon Aerts en Shari Bossuyt. Beide renners werden betrapt...

Groenewegen en Bennett gedeclasseerd in Dauphiné: ‘Sorry voor het remmen UCI’

De derde rit in de Dauphiné is de enige etappe die echt op maat...

📸 Van Aert werkt ondanks hevige sneeuwval trainingsritje van 6.5 uur af richting Stelvio

Na twee maanden afwezigheid zal Wout van Aert zondag eindelijk terug een rugnummer opspelden....

Jumbo-Visma schiet weer raak: Christophe Laporte wint ook derde etappe in Dauphiné

Een saaie dag in de Dauphiné. Dat is wat het was. Lorenzo Milesi (Team...

Meer zoals dit

Bossuyt en Aerts slaan handen in mekaar: ‘We denken dat we een spoor hebben’

Het zijn moeilijke tijden voor Toon Aerts en Shari Bossuyt. Beide renners werden betrapt...

Appjes sturen in koers? De winnaar van Unbound deed het: ‘M’n telefoon is een belangrijk onderdeel van de strategie gedurende de wedstrijd’

Appen terwijl je fietst, in Nederland (en vele andere landen) staat er een dikke...

Eritreeër Natnael Tesfatsion verrast met derde plek in Dauphiné: ‘Ik geloof in mezelf’

Natnael Tesfatsion rijdt sinds dit seizoen in het shirt van Trek-Segafredo. De 24-jarige Eritreeër...