Interview | De wederopstanding van Ide Schelling na jaar vol virussen: 'Dat was ruk, moest mezelf hervinden'

Ide Schelling werd vorig jaar herhaaldelijk geteisterd door ziekte, maar hij is weer terug! In de Omloop werd hij al veertiende en de echte topvorm is voor later.

Kuurne - Bruxelles - Kuurne 2023

Voor Ide Schelling was 2022 een jaar om snel te vergeten. De goedlachse Hagenees werd meermaals geveld door ziekte en was daardoor niet in staat zijn topvorm te etaleren. Inmiddels werkt de rasaanvaller hard aan een comeback op het hoogste niveau, in 2023 wil hij de beste versie van zichzelf weer tonen aan het publiek. "Ik weet zeker dat ik tot mooie dingen in staat ben in het voorjaar." 

De 25-jarige renner van BORA-hansgrohe stak voor het eerst zijn neus aan het venster in de Tour van 2021. Destijds stal hij de harten van wielerfans met zijn ontwapende grijns en aanvalslustige benadering, waarmee hij voor een aantal dagen beslag legde op de bollentrui.  

Ziek

In het daaropvolgende jaar kon hij echter niet voortborduren op zijn goede prestaties. Schelling kwam herhaaldelijk in de lappenmand terecht, een breed scala aan virussen lag hieraan ten grondslag. “Dat was ruk. Maar als ik erop terugkijk, ben ik van mening dat we niet heel veel anders hadden kunnen doen. Het was gewoon een kwestie van pech hebben.”  

Om zijn beste niveau weer te benaderen, is een heuse wederopstanding noodzakelijk. Maar van een gebrek aan zelfvertrouwen is geen sprake. “In het begin moest ik mezelf wel weer een beetje hervinden. Maar inmiddels gaat het goed, als ik in topvorm ben dan kan ik hele mooie dingen laten zien.”  

Bomvol voorjaar

De inleidende beschietingen in 2023 beloven veel goeds voor de rest van dit wielerjaar. Een veertiende plek in Omloop Het Nieuwsblad en een podiumplaats in de Ronde van Oman zijn resultaten die tot de verbeelding spreken. Al is Schelling zelf nog niet echt onder de indruk.

"In de winter heb ik een goede basis gelegd, die resultaten zijn daarvan een logisch vervolg. Vergeleken met vorig jaar is het misschien een verrassing dat ik nu al zo goed in vorm ben, maar ik weet dat ik het in me heb." 

De Nederlander hoopt dit jaar hetgeen te doen wat hem vorig jaar niet lukte: pieken in het voorjaar. "Ik denk zeker dat dat mogelijk is. Ik rijd een druk programma dat in dienst staat van de Amstel en Luik-Bastenaken-Luik. Als ik in goede doen ben, kan ik zeker een aantal goede resultaten neerzetten", aldus een optimistische Schelling. 

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023