Lance Armstrong ziet kentering bij Van der Poel: 'Dit houdt hij niet vol tot z'n dertigste'

Lance Armstrong en Johan Bruyneel zagen in de Strade Bianche niet de Mathieu van der Poel die ze willen zien.

Tour de France 2005 - 21e etappe

Mathieu van der Poel slaagde er met een 15e plaats in de Strade Bianche niet in zijn favorietenrol waar te maken. Toch blikt hij met een tevreden gevoel terug. In Tirreno-Adriatico hoopt hij wat verder te kunnen sleutelen aan zijn conditie.

Ook Lance Armstrong en Johan Bruyneel zagen hoe Van der Poel al vroeg in de finale de rol moest lossen. "We hadden hele hoge verwachtingen van hem, maar die kon hij niet waarmaken", vertelde Lance Armstrong in zijn podcast The Move. "Ook zijn team Alpecin-Deceuninck was nergens."

Vervolgens maakte Armstrong duidelijk dat de Nederlander niet meer van de allerjongste is. "Kan hij het volhouden om van z'n 19e tot z'n 30e op het allerhoogste niveau te blijven presteren? Ik denk het niet, het is 'too damn hard'. Hij is er nu al 28 hé."

Hij kreeg meteen bijval van zijn voormalige ploegleider Bruyneel. "Van der Poel was al bij de junioren wereldkampioen. Sindsdien rijdt hij het op allerhoogste niveau. Ik denk dat we de beste Mathieu van der Poel al gezien hebben. Hij kan misschien nog even op dit niveau blijven rondrijden, maar ik kan me moeilijk inbeelden dat hij nog beter gaat worden."

Geen robot

Dat Van der Poel naast het wegwielrennen ook in het veld en op de mountainbike wil blijven uitblinken, is volgens Bruyneel ook een probleem. "Het combineren van al die disciplines eist z'n tol. Ooit gaat hij daar een prijs voor betalen. Hij heeft trouwens al problemen gehad met zijn rug. Van der Poel is geen robot."

Achtergrond
  • Foto Cor Vos ©2005