Philipsen spurt naar zege in Tirreno-Adriatico na indrukwekkende lead-out Van der Poel

Jasper Philipsen heeft Alpecin-Deceuninck zijn eerste zege van het seizoen bezorgd, maar na afloop ging het vooral over Mathieu van der Poel.

Kuurne - Bruxelles - Kuurne 2023

De derde etappe van de Tirreno-Adriatico was er weer eentje voor de sprinters. Dat was te zien aan de samenstelling van de kopgroep. Twee renners van Team Corratec en twee van EOLO-Kometa kleurden de dag. De gebroeders Bais van EOLO-Kometa bleven het langst vooruit, maar het werd al gauw duidelijk dat het zou eindigen in een massasprint.

In tegenstelling tot gisteren was de finale een stuk technischer. Op veertien kilometer van de meet versnelden Wout van Aert en de rest van Jumbo-Visma ineens. Er leek niet al te veel wind te staan, maar toch viel het peloton uiteen. Vooraan zaten Van Baarle, Van Aert, Kelderman, Roglic en Benoot van Jumbo-Visma, terwijl ook onder andere Arensman de slag niet had gemist.

Heerlijke lead-out

Het meest indrukwekkende was echter hoe Ganna met een klein groepje wist terug te keren bij de groep voorop. Op zo'n zeven kilometer van de meet draaide de wind, waardoor het tweede gedeelte toch kon terugkomen. Eerst met een groep met onder anderen Van der Poel, maar even later sloot het voltallige peloton weer aan. Ondertussen stond er echter nog slechts 3,5 kilometer op de teller.

Soudal Quick-Step leek het goed onder controle te hebben, maar Jakobsen verloor het wiel van zijn lead-out. Wie wel goed zat, was Philipsen. Van der Poel had op drie kilometer van de streep net voor een bocht tien plaatsen gewonnen en zat vervolgens uitstekend gepositioneerd. Hij nam vervolgens op zo'n 0,7 kilometer van de meet over en zette Philipsen uiteindelijk perfect af. Die hoefde nog maar honderd meter te sprinten en maakte het eenvoudig af.

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023