Tour de France 2024: een loodzwaar slotweekend in Zuid-Frankrijk

De Tour van 2024 eindigt niet in Parijs. De ASO heeft een spannend alternatief aangekondigd.

Paris-Nice 2023 stage 6

De ASO maakte gisteren het parkoers voor het slotweekend van de Tour de France van 2024 bekend. De deelnemers kunnen zich opmaken voor twee loodzware etappes in en rondom Nice.

Vanwege de Olympische Spelen in Parijs, is het in 2024 niet mogelijk om 'La Grande Boucle' te besluiten in de Franse hoofdstad. De organisatie moest zodoende op zoek naar een alternatief voor de welbekende (anti)climax van de Franse wielerronde. Het profiel van het tweeluik in Nice ziet er in elk geval veelbelovend uit.

Klimmen en tijdrit

Op de voorlaatste dag wacht het peloton een uitputtingsslag in de Zuid-Franse heuvels. Onder meer de Col de Braus 10 kilometer á 6%) en de Col de Turini (20,7 kilometer á 5,7%) worden betwist in aanloop naar een finish bovenop de Col de la Couillole (15,7% kilometer aan 7,1%), waar we al kennis mee maakten in de voorlaatste etappe van de afgelopen Parijs-Nice.

Voor het eerst sinds de uitgave van 1989 eindigt de Tour niet in een massasprint. De rondjes op de Champs-Elysées behoren, in elk geval voor één jaar, tot het verleden. De laatste etappe is een race tegen de klok. Renners worden gedurende 35 kilometer één voor één over een heuvelachtig parkoers in Monaco gevoerd. La Turbie (8,1 kilometer á 5,6%) en de Col d'Eze (1,8 kilometer á 8,1%) zijn de scherprechters in dit afsluitende traject.

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023