Koers op tv: Wereldtop strijkt neer in Catalonië en Vlaanderen

Deze week staan er weer veel mooie wedstrijden op het programma: een overzicht!

E3 Saxo Bank Classic 2022

De voorbije week stond voornamelijk in het teken van Mathieu van der Poel en zijn zegetocht in Milaan-Sanremo. Maar het wielercircus dendert de komende dagen weer in volle vaart door richting de volgende afspraken. Hierbij een overzicht van hetgeen u te wachten staat.

Ronde van Catalonië

De voornaamste Giro-pretendenten, Remco Evenepoel en Primoz Roglic, kruisen voor het eerst de degens in de Ronde van Catalonië. Het Catalaanse berglandschap zal een goede indicatie geven van hun vormpijl in aanloop naar de eerste grote ronde van het jaar. In nagenoeg elke rit staat de deelnemers een flinke portie hoogtemeters te wachten, het kan dus bijna niet anders dan dat dat spektakel gaat opleveren.

Naast de bovengenoemde kemphanen doen Joao Almeida, Adam Yates, Egan Bernal, Geraint Thomas, Mikel Landa, Jack Haig, Ben O'Connor, Richard Carapaz en Romain Bardet ook mee aan deze rittenkoers. Zowat alle ronderenners, op Tadej Pogacar en Jonas Vingegaaard na, geven deze week acte de présence in Catalonië. Dat belooft wat! De wedstrijd is vanaf maandag 20 maart tot en met zondag 26 maart live te volgen op Eurosport. Houd de tv-gids in de gaten voor de startijd van de uitzendingen.

Classic Brugge-De Panne

In aanloop naar de Ronde van Vlaanderen volgende week zondag, worden er eerst nog tal van andere koersen afgewerkt in België. Te beginnen met: Classic Brugge-De Panne. Het parkoers van deze wedstrijd is pannenkoek vlak. Spek naar de bek van de ijzersterke sprinters die woensdag meedoen in West-Vlaanderen.

Onder meer Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Fernando Gaviria, Jasper Philipsen, Sam Bennett, Juan Sebastian Molano, Arnaud Démare, Olav Kooij, Caleb Ewan en David Dekker zullen een gooi doen naar de overwinning. Het is voor de sprinters een goede graadmeter in aanloop naar de Giro d'Italia.

Daags na de mannenwedstrijd, zullen de vrouwen hun eigen Brugge-De Panne rijden. Ook op deze startlijst staan een aantal ijzersterke sprinters. Elisa Balsamo, Lorena Wiebes, Lucinda Brand en Marta Bastianelli zijn de namen die het meest tot de verbeelding spreken. Zowel de wedstrijd bij de mannen, als die van de vrouwen, is om 14:30 uur live te volgen op Eurosport.

E3 Saxo Classic

Vrijdag zet men zich schrap voor de E3 Saxo Classic. Deze wedstrijd wordt alom beschouwd als de 'mini Ronde van Vlaanderen' en is de perfecte voorbereiding op De Hoogmis. Het deelnemersveld liegt er dan ook niet om: Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe en Tadej Pogacar hebben zich allemaal ingeschreven voor de Vlaamse semi-klassieker.

De 205 kilometer lange beproeving kenmerkt zich door de vele heuvels en kasseienstroken. Naast de eerdergenoemde matadoren doen Biniam Girmay, Greg Van Avermaet, Matej Mohoric, Alberto Bettiol, Stefan Küng, Michael Matthews, Jasper Stuyven, Mads Pedersen, Filippo Ganna, Peter Sagan en nog veel meer goede renners ook mee aan dit belangrijke ijkpunt in het klassieke voorjaar.

Sporza is er al vroeg bij tijdens de E3: namelijk om 13:30 uur. Drie kwartier later kunt u, des gewenst, ook de televisie afstellen op Eurosport.

Gent-Wevelgem

Op zondag is het tijd voor Gent-Wevelgem. Deze koers is traditioneel voorbestemd voor sprinters, maar waaiers zorgen doorgaans voor het nodige spektakel. Van Aert is de onbetwiste favoriet op de startlijst, maar er zijn meer kapers op de kust: Alexander Kristoff, Caleb Ewan, Arnaud De Lie, Jasper Philipsen, Sam Bennett, Tim Merlier, Fabio Jakobsen, Michael Matthews en de winnaar van vorig jaar, Biniam Girmay, zijn de voornaamste tegenstrevers van de Belgische allrounder. De uitzendingen van Sporza en Eurosport beginnen allebei om 14:30 uur.

De vrouwen gaan diezelfde dag ook van start in Gent-Wevelgem. Hoewel het deelnemersveld nog niet helemaal bekend is, kunnen we ervan uit gaan dat Lotte Kopecky, Lorena Wiebes en Elisa Balsamo hoogstwaarschijnlijk de dienst zullen uitmaken. De vrouwenkoers is vanaf 16:15 uur te volgen op Eurosport.

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022